Facebook köper Whatsapp

1:32 min

I en av de allra största affärerna hittills i nätbranschen köper den sociala mediejätten Facebook den mobila meddelandetjänsten Whatsapp.

Affären var inte helt oväntad, men köpesumman är fullkomligt svindlande - det var alla kännare överens om när det stod klart att Facebook betalar nitton miljarder dollar, alltså motsvarande över 120 miljarder kronor för Whatsapp, ett företag som inklusive sina grundare består av 55 personer.

Whatsapp gör det möjligt att via mobiltelefon skicka textmeddelanden, ljud och bilder i princip gratis, och den drar varje månad till sig närmare en halv miljard användare runt om i världen. De allra flesta är väldigt unga som för länge sen övergett det Facebook där deras föräldrar, och deras föräldrar, delar med sig av sin vardag.

WhatsaApp är alltså Facebooks storsatsning på de nya generationer som inte längre lockas av det egna varumärket, och målet är förstås att behålla Facebookgamlingarna, samtidigt som man investerar en tiondel av sitt marknadsvärde för att expandera i en föränderlig framtid.

Facebook säger att man tänker behålla Whatsapp som eget varumärke, och att man tror att en miljard regelbundna användare är inom snart räckhåll.

Tidigare uppmärksammade storaffärer i branschen ligger helt i lä jämfört med Facebooks 19 miljarder dollar för Whatsapp.

Google's största affär hittills var köpet av Motorola Mobility för drygt 12 miljarder dollar, Microsoft betalade drygt 8 miljarder för Skype, och Apples dyraste köp ligger på bara runt en miljard dollar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista