Foto: Sergei Chuzavkov/Jacquelyn Martin/TT

EU:s diplomater samlas

1:58 min

USA:s president Barack Obama kallade vapenvilan i Kiev för "ett välkommet steg framåt". Ekots korrespondent på plats rapporterar dock om fortsatt skottlossning.

Ekots korrespondent, Maria Persson Löfgren, finns på plats i Kiev.

Skulle du säga att vapenvilan har hållit?

– Så till vida att kravallpolisen i alla fall inte har försökt att pressa demonstranterna längre bakåt och förbi den brinnande bildäcksfronten som är mellan. Men det har varit mycket knallar och det låter som att man skjuter med tårgas och gummikulor. Så någon riktig vapenvila kan vi ändå inte säga att det är, säger Maria Persson Löfgren.

En tjänsteman i USA:s utrikesdepartement sade att 20 ukrainare som anses bära ansvar för våldet mot demonstranterna kommer att nekas visum för inresa i USA. Det rör sig om regeringsmedlemmar och andra uppsatta personer, enligt källan som uttalade sig mot löfte att inte namnges.

I Bryssel träffades diplomater från EU-länderna på onsdagen för att diskutera sanktioner mot ukrainska företrädare, inför utrikesministrarnas hastigt sammankallade möte på torsdagen.

De diskuterade en rad möjliga åtgärder, bland annat att frysa tillgångar och reseförbud, även om en del diplomater ifrågasatte effektiviteten i sådana sanktioner, rapporterar Reuters.

Utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland och Polen kommer att träffa både Ukrainas president Viktor Janukovytj och representanter för oppositionen under dagen, innan de reser hem till Bryssel för att informera sina kollegor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista