FN:s bas i Juba har invaderats av flyktingar efter striderna i december. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Humanitär kris i Sydsudan där striderna fortsätter

2:11 min

I Sydsudan fortsätter stridigheterna trots det avtal om vapenvila som skrevs under i januari.

Fredsförhandlarna i det regionala rådet Igad, uppmanar parterna att hålla sig till avtalet så att fredsförhandlingarna kan återupptas. Konflikten som bröt ut i mitten av december har lett till ett stort behov av nödhjälp för människor på flykt. Det säger Toby Lanzer, FN:s humanitäre samordnare i Sydsudan, som beskriver situationen som förödande.

– Det är en katastrof och det är obegripligt hur snabbt förloppet har gått. Hur de mest otroliga behov av nödhjälp har uppstått, säger Toby Lanzer, på besök i Stockholm och andra europeiska storstäder i veckan, för att tacka för det humanitära stöd som Sverige har bidragit med till krisen hittills och samtidigt vädja om mer hjälp.

Behoven är fortsatt stora och det är bråttom. Nödhjälp som mat, mediciner och filtar måste vara på plats innan regnperioden börjar i april och det blir svårt att ta sig fram på leriga landsvägar.

Våldspiralen har gått snabbt i världens yngsta land, Sydsudan, omkring 10 000 människor tros ha dödats sen stridigheterna bröt ut i mitten av december.

– Situationen är mycket allvarlig. 3,7 miljoner människor är i desperat behov av mat, 900 000 människor är på flykt. Människor har lämnat landet, en del av dem till och med till Darfur-provinsen - och det är nåt jag aldrig trodde jag skulle få se, säger FN:s humanitäre samordnare i Sydsudan, Toby Lanzer.

Att vapenvilan inte har efterlevts hindrar de fredsamtal som har påbörjats i Etiopien och där det regionala rådet Igad fungerar som medlare.

Konflikten som uppstod ur en maktstrid om landets politiska ledarskap, har lett till en etnisk konflikt mellan landets två största folkgrupper.

--  Det är nödvändigt att fredssamtalen snabbt kan ge resultat, men det är inte lätt, eftersom konflikten har öppnat upp många gamla sår, som kommer att ha svårt att läka, säger Toby Lanzer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista