Demonstranterna vaktar sina barikader. Foto: Sergei Chuzavkov/TT

Fortfarande spänt på torget i Kiev

1:58 min

Läget är fortfarande spänt i Kiev och sporadiska attacker sker mellan demonstranterna och polisen. Hälsodepartementet i Kiev höjer nu på morgonen dödssiffran till 28, från tidigare 26, i de senaste dygnens gatustrider.

Från ena hållet kastas molotovcocktails, medan polisen svarar med vattenkanoner och tårgas. Ekots korrespondent, Maria Persson Löfgren, finns på plats i Kiev.

– Det har varit mycket knallar och det låter som att man skjuter med tårgas och gummikulor. Svart rök bolmar mellan den nya fronten och krvallpolisen, så någon riktig vapenvila kan vi ändå inte säga att det är, säger Maria Persson Löfgren.

Hon har svårt  att se hur det ska komma till förhandlingar, när läget är så spänt.

Demonstranter har tagit över administrationsbyggnader i västra Ukraina och det finns tecken på att en splittring uppstått inom regeringspartiet, där det höjs vissa röster om att presidenten måste agera annorlunda.

Maria Persson Löfgren tror att det spända läget och kraftmätningen på torget kommer att fortsätta även under torsdagen.

Hon tror inte på några nya attacker från kravallpolisen, i alla fall inte i dagsljus.

Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på FOI och Mariette de Pourbaix-Lundin, moderat riksdagsledamot finns på plats för Europarådets räkning i Ukraina.

Båda är pessimistiska och tror att våldsamheterna snart kan blossa upp igen.

– Folk är väldigt rädda, skadade vågar inte åka till vanliga sjukhus. De bygger upp egna sjukhus. På ett sjukhus såg jag åtta personer som skjutits i ögat, vilket visar hur medvetet man från polisens sida vill tillfoga stor skada, säger Mariette de Pourbaix-Lundin.

Jakob Hedenskog tror att den rådande vapenvilan bara är lugnet före stormen.

– Vapenvilan utnyttjas av demonstranterna för att återta terräng och bygga upp barrikaderna igen. Polisen använder vapenvilan för att stärka moralen bland manskapet och gruppera om. Det är en taktisk vapenvila, som snarare kommer leda till en upptrappning av våldet, tror Jakob Hedenskog

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista