Invånare i staden Datchet fyller sina båtar med sandsäckar. Foto: Sang Tan/TT.

Ekonominska följder av ovädret i Storbritannien

1:15 min

I dag beräknas nya regnstormar dra in över Storbritannien. De kan förvärra de redan svåra översvämningsproblemen. Nu är frågan om Storbritannien kommer att ha råd att rädda de värst utsatta områdena i framtida översvämningar.

Den brittiske centralbankschefen Mark Carney varnade i veckan för att de hittills oöverträffade väderfenomenen i Storbritannien kommer att krympa landets bruttonationalprodukt. Översvämmade och strömlösa företag och bostäder gör inga pengar.

Men katastrofer är märkliga ekonomiska fenomen. Carney förklarade, att när det akuta eländet är över, så kommer ekonomin att få sig en skjuts uppåt när allting ska repareras.

De direkta kostnaderna för översvämningarna är svåra att beräkna. Det brittiska försäkringsförbundet räknar med att minimikostnaden kommer att bli minst motsvarande tio miljarder kronor. Försäkringsbolagen har sedan jul fått in 174 000 krav på ersättning.

Men frågan är vad som händer i framtiden. Just nu pågår en intensiv debatt om var man ska bygga framöver.  Bostadspriserna stiger kraftigt. Försäkringsbolagen har påpekat, och protesterat mot, att hundratals bostäder just nu planeras i områden som garanterat kommer att drabbas av översvämningar.

Den stora debatten handlar om vilka delar av Storbritannien kommer landet att ha råd att rädda, om väderfenomenen fortsätter att dränka stora delar av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista