Foto: Sveriges Radio

Kortast väntan på vård på Gotland

Kortast väntan på vård på Gotland
1:52 min

Det landsting som är den största vinnaren i kömiljarden, reformen som ska minska köerna i vården, är Gotland.

Men pengarna påverkar också vårdens prioriteringar. Det visar ny statistik för 2013 från Socialdepartementet. 

Gotland får 74 miljoner, överlägset mest i förhållande till folkmängd. Där har man också medvetet satsat just på att minska köerna. Men för Region Gotlands budget är kömiljarden avgörande och statliga morötter påverkar vårdens prioriteringar.

– Det är naturligtvis jätteroligt att få ta del av de här pengarna och samtidigt veta att vi har gjort en bra sak för våra patienter, säger sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist stolt.

Gotland har landets kortaste kötider inom vården. Över 80 procent av patienterna får en besökstid inom 60 dagar.

Gotland har också en medveten strategi att korta köerna och att få pengar till en krisande vårdbudget.

Kritiken mot kömiljarden, som är socialminister Göran Hägglunds reform, har varit att landsting uppmanas att prioritera nybesök och inte återbesök och att kroniskt sjuka och gamla riskerar att trängas undan.

Men även här ses Gotland som ett framgångsrecept och arbetar aktivt emot såna undanträngningseffekter.

– Vi har bland annat haft tillgänglighetsmöten var annan vecka där vi går igenom hur tillgängligheten ser ut både för nybesök och återbesök och för operationer. Vi har inte utelämnat någon patientkategori och det är en förutsättning. Hade vi gjort det hade vi inte klarat av det här, konstaterar Åsa Hedqvist som är chef för planeringsenhet Vård. 

Men kömiljarden har också blivit avgörande för att Gotlands vårdbudget för första gången på 20 år nu visar plus. Men ingen tror att Gotland kommer få lika mycket i framtiden. Kanske försvinner kömiljarden.

– Det är inte hållbart att räkna med pengarna från kömiljarden, säger Stefaan De Maecker, miljöpartist och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnen.

Kömiljarden påverkar också vårdens prioriteringar. I SKL:s rapport Öppna jämförelser visar Gotland också sämst resultat i Sverige när det gäller diabetespatienters värden och en benskörhetsbehandling. 

Stefaan De Maecker säger att vården har brister på de områdena och att morötter har påverkat landstingets prioriteringar.

– När det finns en pott med pengar är det lättare att det händer saker, så är det, säger Stefaan de Maecker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".