Många unga tycker att sina jobb varken är tillräckligt utmanande eller varierande. Foto: Tomas Oneborg/T

Unga mest missnöjda med sina arbetsuppgifter

Det är de yngre på landets företag som ställer högst krav på arbetsgivaren. Det visar en medarbetarrapport som undersökningsföretaget Netigate tagit fram. 

Ett lunchkafé i Stockholm. Hög ljudnivå mitt i en stor entrehall med en ständig ström av kunder. Där jobbar Louise.

-- Jag är uttråkad och har gjort det här länge. Jag känner att jag är en av de äldre här.

Hon är 22 år gammal men klagar över att hon redan är en av dem som jobbat längst tid på kaféet.

Rapporten som bygger på webbintervjuer med över 7000 anställda vid 62 olika arbetsplatser över landet visar att just medarbetare mellan 20 och 30 år är de som är minst nöjda med sina arbetsuppgifter. Och att jobbet för de varken är tillräckligt utmanande eller varierande.

Det är också yngre som ställer högst krav på exempelvis städningen av arbetsplatsen i stort. Enligt denna generaliserade bild av hur medarbetare på svenska företag upplever sin arbetsmiljö visar det sig också att de som besväras mest av ljudnivån främst är de som varit anställda länge och bullrig miljö tycks vara ett större problem för kvinnor än för män.

Vad gäller chefens roll är bland det viktigaste enligt resultaten dennes förmåga att skapa motivation. Eller som Louise formulerar det.

– Att de är lyhörda och uppmärksamma på sina medarbetare. Men även bra på att ge feedback skulle jag vilja säga.

Att högsta chefen ska bli mer synlig är en annan önskan i medarbetarrapporten, att jämställdhetsfrågan blir allt viktigare samtidigt som problemen med stress upplevs som större i fjol än året innan.

Sammantaget kan naturligtvis missnöje av olika slag hos anställda, främst då yngre, bädda för längtan efter nya utmaningar bort från företaget. Tankar som kaféanställda Louise haft under en tid.

– Man blir inte bättre än så här, på det här stället. Det går inte att ta några större steg i karriären liksom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista