Analys: Oppositionen jublar

Anders Borgs bombmatta i skattefrågan är inne på sjätte dagen och i morse avfyrades ytterligare en serie skattehöjningar.

I en mening har Socialdemokraterna nu vunnit diskussionen om skatterna. Den regering som tidigare sa att fortsatta jobbskatteavdrag var bästa sättet att skapa jobb och resurser till välfärden säger nu något som låter som  motsatsen: "För att kunna satsa på skolan måste vi höja skatter". 

Alliansen verkar alltså ha accepterat den politiska logik som ligger bakom S-parollen "Välfärd eller fortsatta skattesänkningar?"  Dagens besked om studenternas ekonomi innebär också ett betydande politiskt risktagande. Förslaget mottogs också med jubel av den politiska oppositionen. De har redan ställt studenternas ekonomi mot höstens stora skattehöjningar. Och påmint om att regeringen slogs för att driva igenom ännu större skattesänkningar för höginkomsttagare. 

Å andra sidan har Moderaterna fått debatten att handla om sitt älsklingsämne, ansvaret för Sveriges ekonomi. Det är den enda viktiga valfråga där Reinfeldt och Borg behåller ett visst övertag i väljaropinionen. Att få debatten att handla om skatter är heller inte fel, oavsett om de ska upp eller ner är skatter ett borgerligt styrkebälte. 

Anders Borg "stjäl" flera av Socialdemokraternas förslag innan de ens har hunnit lägga fram dem. Den socialdemokratiska finansministerkandidaten Magdalena Andersson behöver fler källor för att finansiera S-politiken och att avveckla pensionssparandet, spara på myndigheter, höja miljöskatter på bilism och göra det dyrare att droga lagligt är förslag som alla fanns på hennes idélista. Nu är de regeringens. 

Alltså: Socialdemokraterna har fått regeringen på defensiven.  Alla vill nu höja skatter och kritiken mot socialdemokratiska skattehöjningar kommer av sig. Regeringen tvingas improvisera för att tackla det nya stämningsläget.

Men efter veckans "skattechock" från Anders Borg kommer Socialdemokraterna att granskas hårdare och tvingas konkretisera sin politik. Valrörelsen går in i en ny fas. Eller "omslag" för att använda Borg-språk. 

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista