Marjaana Toiviainen startade en kampanj på sociala medier. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Hemlösa får tak över huvudet i Helsingfors

1:50 min

Den här veckan får några av de hemlösa i Helsingfors tak över huvudet tack vare en kampanj i sociala medier om ett "annorlunda sportlov". Initiativtagare är Marjaana Toiviainen som fick upp ögonen för dr hemlösas situation i januari när det var som allra kallast.

– Sedan gick jag hem och tänkte, det här är inte rätt. Så kanske alla tänker men jag är en av de galna som också funderar på vad man kan göra, säger Marjaana Toiviainen.

Marjaana Toiviainen startade en kampanj på sociala medier där Helsingforsbor uppmanades att utmana sina gränser och öppna sina hem för hemlösa en vecka under ett annorlunda sportlov.

Nu är sportlovet här och 30 hemlösa får tillfälligt tak över huvudet, inte någon långsiktig hjälp, men förhoppningsvis ändå viktigt på sikt hoppas Marjaana Toiviainen.

– Det är inte mycket man kan ge men kanske är det en viktig dialog som människor kan ha hos sig, möten som är meningsfulla, säger Marjaana Toiviainen.

Initiativet har kritiserats, och Marjaana Toiviainen hotats, av personer som tycker att det är fel att också utländska hemlösa får hjälp.

Själv har Marjaana Toiviainen haft ett ungt rumänskt par boende hos sig i en månad nu. Men majoriteten av de hemlösa som får tillfälligt tak över huvudet den här veckan är finländare.

Många är också positiva till sportlovsinitiativet. Flera hundra personer har hört av sig och vill hjälpa till på andra sätt än med övernattningsmöjligheter.

Sportlovskampanjen har bland annat fått låna en lokal den här veckan dit hemlösa kan komma och få hjälp med olika saker, bland annat få håret klippt och få nya kläder som har skänkts.

– Människor tycker att det känns viktigt att känna sig behövda, att det finns någonting man kan göra i den här världen för att göra den bättre. Inte bara betala skatt utan också förändra sig själv, säger Marjaana Toiviainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista