1 av 6
Demonstranter på Självständighetstorget i Kiev.
2 av 6
Foto: Maria Persson Löfgren / SR
3 av 6
Foto: Maria Person Löfgren
4 av 6
Foto: Maria Person Löfgren
5 av 6
Foto: Maria Person Löfgren
6 av 6
Foto: Maria Person Löfgren

"Alla sjukhus och bårhus är fulla"

"Dödad av en kula i magen"
1:40 min

Demonstranterna har återtagit Självständighetstorget och gatorna runt om. Nya barrikader byggs upp samtidigt som våldsamheterna skördat minst 25 nya dödsoffer i dag. De flesta var skjutna av krypskyttar.

– Alla sjukhus och bårhus är fulla och vi vet inte var vi ska köra den här unge döde mannen, berättar ambulansföraren Jurij Alexandrovitj.

Inne på en bår ligger en man i 20-årsåldern dödad av en kula i magen.
Jurij själv tog hand om fyra offer från Självständighetstorget. Alla var skjutna i överdelen av kroppen, tre levde fortfarande. Men en ung aktivist från Ternopil som deltog när aktivisterna återtog hela Självständighetstorget och jagade bort kravallpolisen flera hundra meter säger att han såg fler döda.

– På bara tio minuter bar vi iväg 15 unga som skjutits, säger 23-åringen från Ternopil. Till skillnad från sjukskötaren Jurij är han försiktig med att säga sitt namn.

Flera vittnar om hur krypskyttar sköt från taket till hotell Ukraina ned mot torget också efter att kravallpolisen lämnat det. Från scenen varnades om beskjutning från taket. 

Samtidigt som nu nya barrikader byggs av aktivisterna har de tagit ett okänt antal kravallpoliser som gisslan. De hålls i någon av proteströrelsens nyockuperade byggnader, ett postkontor, ett statligt mediacenter och stadshuset.

Kravallpolisen har fattat posto nära parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".