1 av 7
Ukrainas president Viktor Janukovytj. Foto: Andrei Mosienko / TT
2 av 7
En hel shoppingvagn full med molotovcocktails vid den nygamla barrikaden som proteströrelsen återtagit. Foto: Maria Person Löfgren / Sveriges Radio
3 av 7
Journalisten Alexander och parfymexperten Jurij deltar på protestsidan. Foto: Maria Person Löfgren / Sveriges Radio
4 av 7
Ett militärtält som aktivisterna tagit över och nu flyttar mot torget nedför Chrustjevskovogatan. Foto: Maria Person Löfgren / Sveriges Radio
5 av 7
Ett av de unga offren från idag, skjuten i övre delen av buken. Foto: Maria Person Löfgren / Sveriges Radio
6 av 7
Nya barrikader prepareras med bildäck och molotovcocktails. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
7 av 7
Han är 18 år och övertygad om att han måste försvara det han kallar europeiska värden, frihet och rättsäkerhet. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio

Ekots direktrapportering om Ukraina dag tre

3:00 min
  • Dödssiffrorna stiger efter natten och dagens sammandrabbningar. Minst 70 döda enligt demonstrantsidan, medan parlamentet uppger minst 50 döda.
  • Utrikesministeriet har gått ut med ett uttalande där man säger att man utrustar polis med militära vapen, som de "tillåts använda i enlighet med lagen".
  • Tyskland, Frankrike och Polens utrikesministrar har under dagen och kvällen samtalat med Ukrainas president Janukoviytj. De har ännu inte nått en överenskommelse och blir kvar i Kiev till i morgon, fredag.
  • På torsdagskvällen enades EU, under ett möte mellan unionens utrikesministrar i Bryssel, om att införa ett reseförbud och frysa tillgångar för de som bär ansvar för de senaste dagarnas blodiga våld.

Milan Djelevic, Ekot: Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren rapporterar nu om stor dramatik på Maidantorget i Kiev.

09:06, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: "Aktivisterna har återtagit hela torget och jagat bort kravallpolisen till de gamla positionerna", rapporterar Maria Persson Löfgren.

09:07, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Löfgren: "Det jag såg var hur kravallpoliser sprang iväg och jagades av aktivister. En del poliser har tagits som gisslan".

09:08, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Hon berättar att det byggs nya barrikader och att det klart framgår att aktivisterna är överlägsna kravallpolisen i antal och kraft.

09:09, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Vapenvilan är helt bruten nu, men det går enligt Maria Person Löfgren inte att säga att den har hållit inatt heller.
Samtidigt har det varit oroligt i västra Ukraina. Löfgren.
”Man har tagit kontroll över nio administrativa byggnader. Kravallpolisen har gått över på demonstranternas sida. Man har tagit kontroll över vapen och ammunition".

09:14, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: CNN rapporterar om att flera personer skadats i samband med de senaste sammandrabbningarna. Ambulanser har körts fram till torget och intensiteten har ökat, när demonstranerna tagit över torget och pressat tillbaka kravallpolisen.

09:22, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Protesterna har drabbat Ukrainas redan högt skuldsatta ekonomi och dränerat centralbanken på utländska valutareserver. Att Ryssland stödjer Ukraina ekonomiskt, samtidigt som demonstranterna vill att Ukraina närmar sig EU, är ett dilemma.
"Vi är oroliga över att de olika aktörernas intressen är väldigt svåra att få ihop. Om gatan vinner finns det inga pengar från Ryssland. Om Ryssland vinner fortsätter gatan att vara aktiv", sade Graham Stock, vid Bluebay Asset Management, på ett investerarmöte rapporterar TT.

09:24, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Priset som långivare får betala för att försäkra sig mot inställda betalningar i Ukraina steg på onsdagen till den högsta nivån sedan 2009. Bedömare ser en risk för att den finansiella oron i Ukraina sprider sig till grannländerna och även försämrar förtroendet för tillväxtländer generellt. Ukrainas valuta, hryvnan, försvagades på onsdagen och drog även med sig ungerska forinten och polska zlotyn i fallet, medan den ryska rubeln sjönk till den lägsta nivån någonsin mot euron, skriver TT.

09:25, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: EU hotar samtidigt med sanktioner, även om många EU-länder anser att risken om sanktioner skulle införas är att man då avbryter dialogen med Ukraina, samtidigt som sanktioner inte visat sig vara effektiva när det gäller Ukrainas grannland Vitryssland.

09:25, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Ryssland planerar inte att ställa in den andra utbetalningen i räddningspaketet, men situationen i Ukraina måste normaliseras först, säger Dmitrij Peskov, president Vladimir Putins talesman, på torsdagen enligt nyhetsbyrån Ria rapporterar TT.

09:26, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att många skadats vid sammandrabbningarna nu på torsdagsmorgonen i Kiev. Det kan också ha krävts två dödsfall, men det rör sig om obekräftade uppgifter än så länge.

09:34, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: AFP rapporterar också om att dödsfall ska ha krävts vid morgonens strider mellan polis och demonstranter. En journalist från nyhetsbyrån rapporterar att han sett hur en till synes avliden demonstrant med skottskador bars in i lobbyn till ett hotell som ligger nära torget där sammandrabbningarna pågår.

09:41, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nu kommer alltfler rapporter om att många kan ha mist livet under morgonens sammandrabbningar. Reuters säger att det kan röra sig uppemot tio döda och AFP rapporterar om "flera döda kroppar" som legat vid torget övertäckta med filtar.

09:47, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: En ukrainsk alpin skidåkare och hennes tränare har dragit sig ur OS i Sochi i protest mot det våld demonstranterna i Kiev utsätts för, sade de torsdag.
Bogdana Matsotska och hennes tränare Oleg Matsotskiy, som också är hennes far, sade att de var "upprörda" av att president Viktor Janukovitj vägrar föra en dialog med oppositionen.

09:53, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: De tre utrikesministrarna, från Polen, Tyskland och Frankrike, som för EU:s räkning, skulle träffat president Janukovitj, lämnade Kiev på torsdagen med oförrättat ärende
Det nya våld som bröt ut mellan demonstranter och kravallpolis ska vara orsaken.
"De har lämnat. De träffade inte presidenten på grund av det rådande säkerhetsläget", säger en diplomatisk källa.

10:08, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M) säger till Ekot på telefon från Kiev:
-- Jag är på Maidan, det är fruktansvärt. Ambulanserna åker i skytteltrafik, man bär skadade. Det är totalt kaos igen. Det är en fruktansvärd scen. Nu kommer det ytterligare en skadad här som bärs på en dörr.

10:16, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Femton kroppar låg på marken täckta av filtar på eller i närheten av Kievs Självständighetstorg på torsdagen, rapporterar Reuters fotograf.
Fotografen Vasily Fedosenko säger att han sett sex kroppar vid
nordvästra sidan av torget och sedan en stund senare ytterligare fyra kroppar på den andra sidan. De var alla civila, sade han.
En kort stund senare såg fotografen ytterligare fem kroppar framför
Hotellet Ukraina, som står på en kulle ovanför torget.

10:16, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M) är vid Maidan:
- Vi träffade precis utrikeministern, han påstår att det är demonstranterna som har gått till attack. Jag är inte säker på det. Jag tror inte på någonting som myndigheterna säger längre. Nu börjar de skjuta här, jag vet inte hur länge jag kommer vara kvar.

10:17, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Samtidigt som rapporter gör gällande att upp till 15 personer kan ha mist livet, talar inrikesdepartementet i Kiev fortfarande bara om en död i dagens våldsamheter. Det ska handla om en polis, rapporterar TT.

10:17, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Minst tio liv har krävts i det åter uppblossande våldet i Kiev i dag, rapporterar AFP.

10:25, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Alla verkar ha skjutits ihjäl, enligt en AFP-reporter.

10:27, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Enligt det franska utrikesdepartementet ska dagens möte mellan president Viktor Janukovytj och utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland och Polen inte alls vara inställt, rapporterar AFP.

10:35, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Antalet döda är uppe i minst 17, skriver AFP. Fortfarande är uppgifterna obekräftade.

10:48, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: EU:s utrikesministrar möts i ett blixtinkallat möte om Ukraina i Bryssel under torsdagseftermiddagen, rapporterar TT. Högst på agendan står frågan om EU ska införa sanktioner mot ledande personer, som anses ansvariga för våldsutvecklingen, till exempel genom att ge dem inreseförbud till EU och frysa ekonomiska tillgångar.
Utrikesminister Carl Bildt skrev i onsdags om mötet på sin blogg:
"Jag är tydlig med att det då behövs klara beslut om klara åtgärder. Och det har jag kommunicerat till olika kollegor under dagen."
Bildt och hans kollegor kommer att få färsk information om läget av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen som hastigt begett sig till Kiev

10:50, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: EU:s tre utsända utrikesministrar träffar just nu den ukrainske presidenten Viktor Janukovytj, rapporterar Reuters.
Det är ministrarna från Tyskland, Polen och Frankrike som diskuterar en eventuell politisk lösning av krisen med Janukovytj.

11:09, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Det cirkulerar obekräftade uppgifter om hur många som dödats i det senaste våldsutbrottet, men enligt AFP har siffran nu stigit till minst 25 personer.

11:41, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Alldeles utanför Hotell Kozatskiy vid Självständighetstorget ser TT:s utsände upp till åtta döda människor, som just håller på att täckas över. Minst tre har tidigare lyfts in i en bil och körts i väg. En kropp sveps in i en filt och körs iväg i en taxi.

11:46, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren rapporterar från Kiev: "Flera vittnar om hur krypskyttar sköt från taket till hotell Ukraina ned mot torget också efter att kravallpolisen lämnat det."

12:12, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: - Alla sjukhus och bårhus är fulla, berättar ambulansföraren Jurij Alexandrovitj till Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren.

12:21, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Det rapporteras att demonstranter beväpnade med bland annat jaktgevär skjuter mot kravallpolisen. Och i västra Ukraina, där flera administrativa byggnader intagits av demonstranterna ska också vapenförråd ha plundrats.

12:47, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Ekots utrikesreporter Sten Sjöström ser mörkt på utvecklingen i Ukraina just nu:
"Presidenten verkar inte ha kontroll över det som sker på självständighetstorget nu", säger han i en kommentar. Läs mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5789942

13:39, 20 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Ryssland varnar Ukrainas president att inte låta motståndarna gå över honom "som en dörrmatta", vilket är den starkaste signalen hittills på att Moskva vill ha ordning på gatorna innan de lämnar över mer pengar för att Ukraina, som är i ett trängt ekonomiskt läge, ska kunna avvärja en statskonkurs, rapporterar AFP.

13:43, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Tysklands förbundskansler uppmanar president Janukovytj att godta de erbjudanden som EU - och andra - har framställt för att underlätta samtal mellan regering och opposition.
I ett telefonsamtal varnar Merkel presidenten att konflikten förvärras om han bara bidar sin tid, rapporterar Reuters.

13:58, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: EU verkar ha enats om ett utkast till ett ministeruttalande om sanktioner mot dem i Ukraina som är ansvariga för våldet; i sanktionerna ingår vapenembargo, rapporterar Reuters.

14:00, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Samtalen mellan president Janukovytj och Polens, Frankrikes och Tysklands utrikesministrar pågår fortfarande. Det skriver Tysklands utrikesdepartement på Twitter.

14:01, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Oppositionsledaren Klytjko kräver att parlamentsledamöterna samlas klockan 15 lokal tid för att enas om beslut som kan få ett slut på krisen. På den egna hemsidan kräver Klytjko dessutom att nyval om presidentposten hålls snarast.

14:02, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: "Detta är en avgörande dag. Blodbadet fortsätter. Myndigheter har återvänt till blodiga konfrontationer inför en hel värld. Beväpnade brottslingar har släppts lösa för att misshandla människor för att visa att det råder konflikt dem emellan", säger oppositionsledaren Klytjko.

14:03, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Invånarna i Ukrainas huvudstad Kiev uppmanas att hålla sig hemma på grund av det nya tillspetsade läget.
Inrikesministeriet säger i en kommuniké att det är bäst att inte gå ut på gatorna och att inte åka bil i Kievs centrala delar.

14:25, 20 February 2014


Kravallpolis möter demonstranter invid Självständighetstorget i Kiev i dag. Foto: TT.

Kravallpolis möter demonstranter invid Självständighetstorget i Kiev i dag. Foto: TT.

14:30, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: De sanktioner som EU och USA hotar med att införa mot flera ukrainska ledare och tjänstemän är inte legitima enligt internationell rätt, anser Ryssland. Och utrikesminister Sergej Lavrov fördömer hoten om sanktioner som han kallar "inget annat än ett försök till översitteri", rapporterar AFP.

14:35, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Den här inställningen har "väldigt många medlemsstater i FN", säger en talesperson för ryska utrikesdepartementet.

14:36, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Enligt en av CNN:s reportrar på plats i Kiev ligger det flera döda kroppar på marmorgolvet inne i Hotell Ukraina.

14:50, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Borgmästaren i Kiev, Volodymyr Makejenko, säger i ett uttalande att han lämnar regeringspartiet i protest mot det dödliga våldet. "Dagens händelser på Ukrainas gator är en tragedi för hela det ukrainska folket. Människors liv måste vara av högsta prioritet för vårt land, och inget får tillåtas frångå denna princip", sade hani ett uttalande enligt Reuters.

14:50, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt Reuters har ukrainsk polis utrustats med skjutvapen och "kommer att använda dem i enlighet med lagen", meddelar landets tillförordnade inrikesminister.

14:57, 20 February 2014


Självständighetstorget, efter dagens våldsamma sammandrabbningar. Foto: TT.

Självständighetstorget, efter dagens våldsamma sammandrabbningar. Foto: TT.

15:03, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Från TT: Även om EU:s utrikesministrar beslutar om sanktioner på sitt möte senare i dag, kommer de inte att peka ut vilka personer som drabbas av dem, säger en EU-tjänsteman.

Namnlistor som visar exakt vilka som exempelvis ska få inreseförbud till EU eller få sina tillgångar frysta kommer först i nästa steg av sanktionsprocessen.

15:11, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: "Jag har skrivit under en order och polisen har fått militära vapen, som kommer att användas i enlighet med lagen", sade Ukrainas
tillförordnade inrikesminister i ett uttalande som publicerats på inrikesministeriets hemsida.

15:16, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Tv-bilder från RT visar hur rök stiger på SJälvständighetstorget just nu, och tre höga smällar har precis hörts.

15:20, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Sedan i morse ska minst 100 personer ha dödats och över 500 skadats, säger chefen för demonstranternas läkarteam till CNN.

15:29, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Men enligt TT ska en parlamentstalesperon ha uppgett att minst 50 personer mist livet i dag.

15:33, 20 February 2014

Joni Söderström-Winter: Polisen i Kiev erkänner också att de använder skjutvapen, men bara i "legitimt självförsvar", enligt AFP.

15:36, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: "I syfte att bevara liv och välmående bland myndigheternas brottsbekämpare, har ett beslut fattats att använda vapen i självförsvar. De har rätten att använda skjutvapen om deras liv är hotat", sade Ukrainas inrikesministeri ett uttalande enligt AFP.

15:43, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Siffrorna om antalet döda går alltså i sär. Talespersoner för demonstranterna uppger att minst 100 personer dödats, medan en talesperson för parlamentet uppger att det handlar om ett 50-tal.

15:57, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt AFP har Rysslands president Vladimir Putin skickat ett sändebud till Ukraina för att förhandla med oppositionen. Detta efter att Ukrainas president Viktor Janukoviytj bett om hjälp.

15:58, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Tyskland, Frankrike och Polens utrikesministrar uttrycker nu att man ser en chans för kompromiss mellan parlamentet och demonstranterna i Ukraina. Detta efter att man träffat president Janukoviytj i Kiev i dag. Detta rapproterar källor till Reuters.

16:01, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: De tre ministrarna kommer att stanna i Kiev för att fortsätta samtalet med Ukraina. Detta innebär att de missar utrikesministermötet i Bryssel i dag.

16:03, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Ekots utsända Maria Persson Löfgren har talat med en ambulansförare som tagit hand om offer för kravallpolisens skarpa skott:
– Alla hade skottskador och med skarp ammunition, säger han.
En ung aktivist vittnar om att han sett 15 döda personer föras bort under tio minuter.

16:11, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Samtidigt som uppgifter vittnar om att militärfordon är på väg till Kiev, rustar sig demonstranterna sig med nya barriakder, bildäck och molotovcoctails, rapporterar Ekots korrespondent.

16:13, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nu kommer nya uppgifter från inrikesministeriet i Ukraina, om de 67 poliserna som tidigare uppgavs vara kidnappade av demonstranter.
"Radikala extrimister har tillfångatagit 67 polismän. Brottsbekämpande myndigheter kan nu ta till alla lagliga medel (för att frita dessa poliser), det inkluderar användande av vapen", sade en talesperson för inrikesdepartementet, uppger AFP.

16:25, 20 February 2014


Nya bilder från dagens strider i centrala Kiev. Foto: TT.

Nya bilder från dagens strider i centrala Kiev. Foto: TT.

16:32, 20 February 2014


Skadade demonstranter bärs bort. Foto: TT.

Skadade demonstranter bärs bort. Foto: TT.

16:34, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt AP uppger nu ansvariga för demonstranternas sjukvårdsteam att det är minst 70 personer som dödats i Kiev på torsdagen. Tidigare uppgifter till CNN från sjukvårdskällor uppgav minst 100 döda.

16:58, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: I staden Rivne, nordvästra Ukraina, har det regionala parlamentet enligt BBC röstat igenom att att frånta den - av regeringen utsedda - regionala förvaltningen alla sina befogenheter. "Vi har övertagit Rivne-regionen", sade parlamentets ordförande enligt BBC.

17:06, 20 February 2014

NN: Direktrapportering är förstås bra; men skulle man inte kunna tänka sig en sammanfattning på den sida där där den s.k. liveuppdateringen finns. SR:s förstasida sade "Dödssiffran stiger" och man talar om att "ännu ett dystert rekord satts" i artikeln. Vi fick tragiska besked om förra dygnet, men i den artikel som finns vid liveuppdateringen nämns inte något om antalet skadade eller döda. Som sagt, liveuppdatering är bra men något sämre om man ska leta fakta, även om det förstås i detta läge rör sig om en något oklar bild.

Matilda Niang, Ekot: Tack för din input. Vi har nu ändrat så att "senaste nytt" syns i ingressen, i punktform!

17:10, 20 February 2014

Hans: Det kan vara på sin plats att påpeka att en stor del av demonstranterna på Majdantorget tillhör högerextrema grupper som Svoboda, UNAUNSO och Pravy Sektor. Det talas allt för lättvindigt om "frihets-" och "demokratikämpar".

Matilda Niang, Ekot: Vi har berättat en del om detta. Här kan du läsa en artikel, skriven av vår utrikesreporter Sten Sjöström, som nämner detta. "Bakom protesterna står en brokig rörelse som förenar sig i kravet på att regeringen måste avgå, där finns allt från liberala europavänner till högerextrema nationalister".https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5727345

17:14, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Vita huset uppmanar nu Ukrainas president att omedelbart dra tillbaka sina säkerhetsstyrkor från centrala Kiev. "Vi är upprörda över bilderna på ukrainska säkerhetsstyrkor som skjuter med automatvapen mot sitt eget folk", sade Vita husets talesperson Jay Carney i ett uttalande enligt Reuters.

17:27, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Samtidigt kommer nya officiella dödssiffror från de lokala myndigheterna i Kiev. Enligt dem har 67 personer dödats sedan våldet bröt i tisdags, uppger AFP.
Detta är den högsta officiella dödssiffran hittills.

17:31, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nu har det åter börjat skymma i centrala Kiev. Live-bilder visar att Självständighetstorget åretigen fyllts på med människor. Man hör talare ropa ut sitt budskap, men än så länge hörs inga smällar, som man kunde höra tidigare i dag.

17:33, 20 February 2014


Här syns poliser vila utanför parlamentet i centrala Kiev, efter dagens strider. Foto: TT.

17:35, 20 February 2014


Demonstranter sörjer dödsoffer, under en minnesstund i centrala Kiev på torsdagen. Foto: TT.

Demonstranter sörjer dödsoffer, under en minnesstund i centrala Kiev på torsdagen. Foto: TT.

17:37, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Utrikesdepartementet (UD) har nu gått ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Ukraina, med anledning av säkerhetsläget i landet.

17:41, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: EU har under torsdagens utrikesministermöte i Bryssel enats om att införa ett reseförbud och frysa tillgångar för de som bär ansvar för de senaste dagarnas blodiga våld, detta uppger Italiens utrikesminister Emma Bonino. Enligt Bonino kommer sanktionerna att införas "mycket snabbt, under de närmsta timmarna", enligt AFP.

18:27, 20 February 2014

carlbildt: EU decides as a matter of urgency on asset freeze and visa ban on those responsible for violence and excessive force in Kiev.

18:31, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Ukrainas president Janukoviytjs ärkefiende, den före detta premiärminister och nu fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko, har nu gått ut med ett uttalande på sitt partis hemsida.
"Jag kräver att oppositionen aldrig slår sig ned vid ett förhandlingsbord med Janukoviytj. Den av oss som bryter denna tabu blir Janukoviytjs medbrottsling när det gäller att döda oskyldiga människor", skriver hon enligt BBC.

18:35, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Under en presskonferens bekräftade EU:s utrikesminister, Catherine Ashton, sanktionerna mot Ukraina. Hon sade att det är den ukrainska regeringen som bär det yttersta ansvaret för att skydda landets befolkning.

19:07, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: När det gäller sanktionerna har EU än så länge inte namngett vilka personer som kommer att drabbas av sanktionerna. Det blir nästa steg i processen, uppger TT.

19:19, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt Polens utrikesminister på plats i Kiev, har Ukrainas president Janukoviytj uttryckt en vilja att hålla tidigarelagt nyval i år, under samtalen med EU:s sändebud. Det uppger Reuters.

19:29, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Våldsamheterna är inte bara koncentrerade till Kiev, skriver BBC. Under de senaste två dagarna har demonstranter belägrat både polisstationer och andra myndighetsbyggnader i städer i västra Ukraina. Läs mer här: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26277378

19:37, 20 February 2014


Aktivister bär däck vid de brinnande barrikaderna nära Självständighetstorget på torsdagskvällen. Foto: TT.

Aktivister bär däck vid de brinnande barrikaderna nära Självständighetstorget på torsdagskvällen. Foto: TT.

19:43, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nyhetsbyrån Reuters uppger nu att de tre utrikesministrarna som nu befinner sig i Kiev kommer att stanna där till på fredag. De har "tuffa förhandlingar framför sig", enligt Polens utrikesminister.

19:46, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Jag har nu precis pratat i telefon med vår utsända korrespondent Maria Persson Löfgren. Hon berättar att demonstranterna nu förbereder sig för nya strider i centrala Kiev.

– De förstärker och bygger nya barrikader, gräver upp gatstenar och har tagit över affärer omkring Självständighetstorget - för att husera och ta hand om skadade. Inga bankomater fungerar i centrala Kiev och det är svårt att betala med kort.

20:10, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Hon har även fått uppgifter om att man stör nätåtkomsten i landet, vilket då påverkar internet.

Hur kvällen och natten kommer att se ut är dock svårt att säga, enligt Maria Persson Löfgren.

– Det är svårt att sia om hur det kommer att bli de närmsta timamrna. Men så sent som 17-18 i kväll sköt en krypskytt ihjäl en person som gick förbi på gatan nedanför ett hotell i närheten av torget. Detta gjorde demonstranterna oroliga, eftersom man trodde att alla krykskyttar nu var borta. Vid denna tidpunkt förekom det nämligen inga sammandrabbningar, utan läget var tämligen lugnt. Detta kan möjligtvis trappa upp stämningen ytterligare, säger hon.

20:13, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Oppositionsledaren Vitalij Klytjko säger till Reuters att han hoppas att utrikesministrarna som just nu samtalar med president Janukoviytj, kommer att enas om en vägkarta för fred i natt.

20:20, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nu talar de tre utrikesministrarna som befinner sig i Kiev om förhandlingarna hittills. Frankrikes utrikesminister säger att förhandlingarna är "Mycket svåra" och att man ännu inte har träffat någon överenskommelse, enligt Reuters.

20:35, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt Polens utrikesminister har man "gjort framsteg, men betydande meningsskiljaktigheter kvarstår".

20:36, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: USA:S president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade i dag i telefon om hur man ska få ett slut på det dödliga våldet i Ukraina. "De enades om att det är viktigt att USA, Tyskland och EU håller tät kontakt under de kommande dagarna, angående vilka steg man kan ta för att få slut på våldet och nå en politisk lösning som på bästa sätt kan hjälpa det ukrainska folket", sade Vita huset i ett uttalande enligt Reuters.

20:45, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Rysslands president Vladimir Putin ska även han ha varit i kontakt med Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron. Han ska ha uttryckt "stor oro" över det eskalerande våldet i Ukraina, uppger Reuters.

20:46, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt BBC har den biträdande polischefen i staden Cherkasy, under en demonstration uttalat att "polisen är på folkets sida" och uppmanat till återhållsamhet. Han ska också ha sagt att polisen kommer att "hålla sig borta från politiska spel" och samarbeta med invånarna i staden för att upprätthålla ordning och säkerhet.

20:58, 20 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nu avslutar vi dagens direktrapportering. Tack till er som följt med. Fortsätt hålla koll på våra nyhetsuppdateringar på sajten, och lyssna gärna på Ekots 22-sändning, där vår korrespondent medverkar direkt från Kiev.

21:58, 20 February 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista