Byggnads ordförande Johan Lindholm Foto Bertil Enevåg Ericson / TT

Byggnads säger upp byggavtalet

"Konflikthotet rycker närmare"
1:47 min

Facket Byggnads säger upp byggavtalet med Sveriges byggindustrier. 

– Vi träffar på medlemmar som lever under slavliknande förhållanden som får en betydligt sämre lön än vad någon kan tänka sig. Vi pratar om nivåer på 30-50 kronor i timmen, det går inte att leva på en sådan lön, säger Johan Lindholm.

Nu väljer ni att säga ni upp avtalet, varför tar ni det steget?

– Vi sätter ju press på arbetsgivarna naturligtvis. Ju snabbare vi kommer tillbaka till förhandlingar desto snabbare kan vi lösa frågan.

Frågan om ordning och reda var nära att leda till byggstrejk i avtalsrörelsen i våras och nu rycker konflikthotet närmare igen. I och med att facket säger upp byggavtalet för cirka 60 000 personer är det möjligt att varsla om konflikt. Tidigast i april kan den i så fall bryta ut.

Fackets krav går ut på att huvudentreprenören på en byggarbetsplats skulle tvingas betala uteblivna löner om någon underleverantör slarvar. Men det kravet fanns inte med i en rapport som parterna gemensamt la fram förra veckan.

– Vi har aldrig varit ute efter att hamna i en konfliktsituation, vi vill ha en lösning och det fort, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Att ett företag ska kunna vara ansvarigt för ett annat företags löner säger ju byggarbetsgivarna absolut nej till. Hur ser du på möjligheten att komma fram där?

– Jag tror att det är fullt möjligt. Att kasta det här ansvaret runt omkring sig som man kan göra i dag är inte acceptabelt, säger han.

Arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind är förvånad över att facket säger upp avtalet.

– Egentligen förstår vi inte varför Byggnads säger upp avtalet. Vi har i ett års tid diskuterat de här frågorna och har lämnat ett förslag som vi har varit överens om och som undertecknats av en arbetsgrupp, säger Mats Åkerlind.

Du låter lite bekymrad?

– Ja, det är klart att jag är bekymrad. Vi har inte heller haft några kontakter med Byggnads i den här frågan och vad de tänker sig nu. Vi får väl se vad som händer, säger Mats Åkerlind på Sveriges byggindustrier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".