1 av 2
Foto: Maria Person Löfgren
2 av 2
Aktivister hjälper skadade demonstranter i Kiev. Foto: Efrem Lukatsky /TT

"Har inte en chans mot prickskyttarna"

1:51 min

I Kiev har ännu ett dystert rekord satts med fler döda än någon annan dag och fler än under landets 23-åriga självständiga historia. Proteströrelsen har återtagit kontrollen över torget och sätter upp nya barrikader. Samtidigt kommer rapporter om sprickor i regeringspartiet.

Bilderna på nätet bevisar det läkare senare i dag bekräftat. Kravallpolisen har skjutit skarpt mot euromajdans.

De unga aktivisterna beväpnade med egenhändigt hopsnickrade sköldar, hjälmar och träpåkar har inte en chans mot prickskyttar som fäller dem en efter en. Det skedde sedan kravallpolisen lämnat torget och demonstranter jagat dem genom gatorna.

Från scenen på Majdan varnades det för prickskyttar på taken. Ambulansföraren Jurij Andrevitjs tog hand om offren.

– Alla hade skottskador och sköts med skarp ammunition, säger han.

En ung aktivist bryter in och berättar att han såg 15 döda föras bort under bara tio minuter. Läkaren Olga Bogomalets tog hand om döda och skadade på Ukraina Hotell och enligt henne hade dem skjutits med någon form av höghastighetsvapen. Värre än i krigets Afghanistan kommenterade hon i ukrainsk tv.

Enligt flera olika källor har minst 37 dödats idag, fler än igår och det är den blodigaste dagen i Ukrainas moderna historia. Det har fått Kievs stadschef, utsedd av presidenten, att hoppa av sitt ämbete. Flera andra från regeringspartiet har tagit avstånd från det som pågår och kräver en fredlig lösning.

En sådan ser just nu inte ut att vara i sikte. Det finns uppgifter om militärfordon på väg till Kiev. Samtidigt rustar demonstranterna sig med nya barrikader, bildäck och molotovcocktails. De är övertygade att de måste strida tills presidenten avgår.

Volodomyr Makijenko som utsetts av presidenten att styra Kiev stad lämnar regeringspartiet som en följd av dagens blodbad. Mänskligt liv måste värderas högst och ingenting får stå emot den principen sa han i tv-sända kommentarer. Finns också uppgifter om att andra från regeringspartiet håller på att lämna landet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista