Viktor Janukovytj Foto: Andrei Mosienko/TT

"Han har inte kontroll"

3:00 min

Ekots utrikesreporter Sten Sjöström ser mörkt på utvecklingen i Ukraina.

– Presidenten verkar inte ha kontroll över det som sker på självständighetstorget nu, säger han i en kommentar.

Sten Sjöström tycker det är svårt att se vad presidenten vill uppnå med de beslut som hittils fattats under veckor av kravaller och demonstrationer i Kiev och övriga Ukraina.

– Trots allt blod som varit i Kiev, har hans försök varit halvhjärtat att slå ner demonstrationerna. Samtidigt är det så att han står under hårt tryck i sin administration, som vill att presidenten ska slå till hårdare, säger Sten Sjöström.

Det som möjligen nu håller på att ske, enligt Sten Sjöström, är att hökarna i Janukovytj regering får som de vill.

– man har sett pansarbilar som förts fram och det kommer  rapporter om att extra miltärer och poliser dras ihop.

Det möte som varit mellan presidenten Janukovytj och de tre utrikesministrarna fårn Polen, Frankrike och Tyskland verkar inte ha lett till något nytt

– Nej, Deras närvaro kommer inte att påverka läget. Det som händer nu, styrs av inrikespolitik och hot om reseförbud mot vissa individer i presidentens adminstarione komem rinte att förändra någonting av det som sker, säger Sten Sjöström.

Han är inte särskilt hoppfull över att den situatione som nu råder ska förändras till något mer positivt:

– Nä, det är svårt att se något hopp. Det finns försök att sammankalla parlamnetet i eftermiddag, och kanske kan man där hitta någon form av politisk utväg, Men senast parlamnetet träffades slutade det i slagsmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista