Nigerias president Goodluck Jonathan och sparkade centralbankschefen Lamido Sanusi. Foto: TT, Montage: Sveriges Radio

Nigerias centralbankschef får sparken

1:14 min

Ett av Afrikas mest respekterade namn inom finansvärlden fick i dag sparken. Nigerias centralbankschef Lamido Sanusi, prisbelönt som en av världens bästa centralbankschefer.

Det var Nigerias president Goodluck Jonathan som kom med nyheten i morse att Lamido Sanusi får sparken. För att han ska ha misskött sig och visat prov på "finansiell hänsynslöshet".

Presidentkansliet preciserade inte anklagelserna, men Sanusi har nyligen kommit med uppgifter om hur många miljarder oljedollar som fattas i Nigerias statskassa. Nigeria är Afrikas största oljeexportör men istället för att bidra till den utveckling landet så väl behöver så försvinner det mesta av oljerikedomarna ut ur landet eller bort i korruption.

Lamido Sanusi, har gjort sig känd för sina hårda nypor när han reformerade landets banksektor och för att inte tveka att uttrycka sin ofta obekväma åsikter. 2010 utsågs han av tidskriften The Banker till världens bästa centralbankschef. Han är en ständigt anlitad talare världen över och ses som en av de mest omutbara personerna inom finansvärlden på hela kontinenten, nästan alltid iklädd fluga till sina oklanderliga kostymer.

Nigerias valuta nairan föll när nyheten kom, och de nigerianska Twitter-konton fylldes av kommentarer:
Sanusi får gå, däremot ingen på det statliga oljebolaget där pengarna har försvunnit ifrån, konstaterar en twittrare.

Nigeria kan i år gå om Sydafrika som Afrikas största ekonomi, och intresset för att investera i kontinentens folkrikaste stat växer. Men landets dåliga rykte som ett av de mest korrupta finns kvar.

Sanusi har gång på gång hävdat att korruptionen står för 90 procent av landets problem. Och i sin första kommentar till att han får gå hälsar han: ”Man kan stänga av mig, men inte sanningen.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista