1 av 2
EU:s utrikeschef Catherine Ashton. Foto: Yves Logghe / TT
2 av 2
Ukrainas president Viktor Janukovytj. Foto: Andrei Mosienko/TT

EU inför sanktioner efter våldet i Ukraina

"De ansvariga måste bära konsekvenserna"
1:32 min

EU beslutade i kväll att införa sanktioner mot de ansvariga för de senaste dagarnas dödliga våld i Ukraina. Men mycket tyder sanktionerna inte kommer att riktas mot president Janukovitj själv.

Finlands utrikesminister, Erkki Tuomioja, anser att dagens beslut är en viktig politisk signal, snarare än en lösning på det akuta problemet.

– Det som har hänt är inte acceptabelt, och de som är ansvariga måste bära konsekvenserna. Det är vad det är frågan om. Vi kan inte utgå från att sanktionerna i ett sådant här skede skulle ha några omedelbara effekter, säger Erkki Tuomioja.

 EU:s sanktioner lär i sig knappast stoppa våldet i Kiev, men EU:s utrikesministrar beslutade i kväll att straffa de i Ukraina som anses vara ansvariga för vad man kallar "brott mot mänskliga rättigheter, våld och våldsamt maktutövande".

I morgon inleds arbetet här i Bryssel med att peka ut de personer i Ukraina som ska få ekonomiska tillgångar frysta och bli stoppade från att resa in till EU. Mycket tyder på att EU kommer välja att inte rikta sanktioner mot president Janukovitj själv.

Klart är att EU:s medlemsländer kommer stoppa export av utrustning som kan användas mot demonstranter, vilket i vanliga fall brukar betyda bland annat skjutvapen, vattenkanoner och specialfordon för att riva barrikader.

Utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen är i Kiev och har idag förhandlat i flera timmar med president Janukovitj och företrädare för oppositionen i Ukraina. Polske utrikesministern Radek Sikorski har signalerat att en förhandlingslösning kan vara inom räckhåll. De tre EU-sändebuden kommer stanna kvar i Kiev i morgon för nya samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".