Foto: Efrem Lukatsky / TT

Förbereder sig för nytt våld i Ukraina

"Uppgifter om att en militärarmé är på väg till Kiev"
2:49 min

EU:s utrikesministrar har under kvällen kommit överens om att införa sanktioner mot Ukraina. Beslutet kommer efter en blodig dag i Ukraina med minst 37 döda.

Blodiga livlösa kroppar uppradade på golvet i en hotellobby, det var en syn som flera journalister vittnade om i dag när hotell i centrala Kiev förvandlades till provisoriska bårhus.

Många av de dödade uppges ha skjutits till döds av krypskyttar. Polis i Kiev har utrustas med skjutvapen ämnade för strid och även militanta demonstranter ska ha använt handeldvapen i dagens blodiga sammandrabbningar i Kiev.

– Det har precis kommit nya officiella uppgifter från hälsoministeriet att så många som 75 dött, en oerhört hög siffra. Ungefär 100 meter från där jag befinner mig just nu håller man nu på att förstärka och bygga nya barrikader. Man lägger även upp gatstenar och förbereder molotov-cocktails, säger Sveriges Radios korrespondent, Maria Persson Löfgren.

Från städer i västra Ukraina kommer uppgifter om att regeringskritiska demonstranter har tagit kontroll över statliga byggnader. Lviv ska demonstranter har tagit över polisstationer och satt statliga byggnader i brand.

Officiella talespersoner uppger även att 67 poliser har tagits till fånga av demonstranter när man körde bort kravallpolisen från torget. Enligt Sveriges Radios korrespondent är poliserna placerade i en ockuperad byggnad och vad som ska hända med dem är ännu oklart.

Samtidigt som demonstranterna under kvällen förberedde sig för nya strider syntes inga kravallpoliser i närheten av demonstranternas barrikader.

– De befinner sig en bra bit upp för en gata här vid parlamentet. Det har sagts från polishåll att man inte ska storma, utan man talar om att förhandlingar ska kunna lösa detta. Men samtidigt förekommer uppgifter om att en militärarmé är på väg till Kiev, och signalerna från presidenten och regeringen är snarare att man sätter hårt mot hårt. Demonstranterna förbereder sig för våld, säger Maria Persson Löfgren.

Parallellt med med dödliga våldet i Ukraina fortsätter den geopolitiska dragkampen mellan Rysslandsstödda presidenten Janukovytj och oppositionen som stöds av EU och USA.

Samtidigt beslutade EU i kväll att införa sanktioner mot de ansvariga för de senaste dagarnas dödliga våld i Ukraina. Ryssland avfärdar sanktionerna och skickar en egen medlare till Kiev.

Under kvällen träffade president Janukovytj och utrikesministrar från Frankrike, Tysklands och Polen i ett möte om en vägkarta för politisk stabilitet i Ukraina. Sent på kvällen meddelade dock två av de tre utrikesministrarna att man ännu inte kommit någon vart i förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".