Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / TT

Mugabe firar 90 med fest för sju miljoner

1:30 min

I dag fyller Zimbabwes omstridde president, Robert Mugabe, 90 år. Medan landets ekonomi återigen rasar med stigande arbetslöshet och ett näringsliv i kris, planeras en stor födelsedagsfest för Mugabe till en kostnad av motsvarande nästan sju miljoner kronor.

I dag kan han blåsa ut sina 90 ljus. Robert Mugabe är världens näst äldste statschef efter Israels Shimon Peres.

Därefter har valen varit mindre fria och det senaste, 2013, följdes av omfattande anklagelser om valfusk och falska vallängder.

Födelsedagsfirandet denna gång väntas bli ännu mer storslaget än sist. När han fyllde 89 firades det bland annat med en särskild utgåva av guldmynt och en tårta som vägde 89 kg.

Själva firandet kommer att hållas först på söndag på en stadion i staden Marondera.

Men i skuggan av firandet florerar rykten om hans hälsa. I måndags åkte han till Singapore där han varit många gånger de senaste åren. Enligt regeringstalesmän handlar det om en ögonoperation, medan rykten gör gällande att han har prostatacancer.

Många aktivister och oppositionspolitiker är också mycket kritiska till det storslagna och kostsamma firandet, när landet har en ekonomi som rasar snabbt.

Efter en ny lag som tvingar utländska företag att ge upp majoritetsägandet till förmån för svarta zimbabwier har företag och kapital lämnat landet.

Omkring 300 förlorar arbetet varje vecka och arbetslösheten är nu uppe på otroliga 70 procent.

Officiellt ska firandet bekostas genom insamlingar av regeringspartiet Zanu-PF:s ungdomsförbund, men det är det få som tror på. Den förre finansministern Tendai Biti, vars parti MDC förlorade förra årets val, säger att han är övertygad om att stora delar av festen kommer bekostas av statskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista