Protesterna mot Maduro intensifieras

1:57 min

I Venezuela intensifieras protesterna mot president Nicolas Maduro och situationen blir alltmer våldsam. Flera människor har skottskadats av de beväpnade medborgarmiliser som tagit över Caracas på kvällstid. 

Samtidigt har Maduro beslutat att skicka militär förstärkning till staden San Cristobal i västra Venezuela, där regeringen fruktar att oppositionella krafter förbereder en statskupp.

Klockan är åtta på kvällen när det metalliska ljudet börjar höras överallt i östra Caracas. Varje kväll går venezolanerna ut och slår med slevar och kastruller, cacerolazo, som det kallas i Latinamerika, är en gammal protestform. En av dem som kommit är studenten Nicole Aguilar. Hon vill tvinga bort president Maduro från makten.

– Landet är i kris, men president Maduro vill inte inse det. Istället skickar han ut medborgarmiliserna för att skjuta mot oss fredliga demonstranter, säger Nicole Aguilar.

Hon har en kastrull i handen och har tillsammans med sina studentvänner kommit hit för att få bort diktatorn, som hon säger. Men Maduro är ju folkvald, invänder jag.

– Det är ingen som tror på det valresultatet, säger Nicole Aguilar, Maduro fuskade.

Sedan får hon och vännerna bråttom hem, på kvällen börjar nämligen de fruktade mopedgängen åka runt i Caracas. Den beväpnade medborgarmilisen, som Maduros föregångare Chávez skapade just för att hans anhängare skulle skydda honom vid en eventuell statskupp.

Men frågan är om Maduro håller på att tappa kontrollen över medborgarmiliserna. Han har de senaste dagarna uppmanat mopedkillarna att avväpna sig och stanna hemma, utan resultat. Samtidigt har Maduro fått problem på annat håll. I staden San Cristobal i västra Venezuela har oppositionen flyttat fram positionerna och presidenten har nu beslutat att skicka ytterligare militärer dit för att försöka återställa ordningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista