Fredsavtal tecknat i Ukraina

1:37 min

Nyval senast i december och en ändrad konstitution med mindre makt för presidenten. Det avtalet har oppositionen i dag skrivit under med president Viktor Janukovytj. Senare meddelade även parlamentet att den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko ska friges.

Strax efter klockan 17, svensk tid, meddelade parlamentet i Ukraina att den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko ska friges efter beslut i landets parlament.

Beslutet i rada, det ukrainska parlamentet, innebär ett tillägg i landets brottsbalk som banar väg för Tymosjenkos frigivning, skriver Reuters.

Tidigare på fredagseftermiddagen undertecknade oppositionen och president Janukovytj ett avtal för att lösa krisen i landet.

Det ukrainska parlamentet röstade för att ett nyval senast i december, och att återgå till konstitutionen från 2004, vilket innebär att presidenten får mindre makt.

Man har också röstat för att avsätta den tillförordnade inrikesministern Vitalij Zachartjenko, för att han har "använt våld mot demonstranter" under de oroliga dagarna i landet.

Innan oppositionen undertecknade avtalet sade oppositionsledaren, Oleh Tyahnybok, att rådet endast går med på avtalet om inrikesministern och rikssåklagare utesluts från en eventuell interimsregering. Inrikesminister Tyahnybok är ledare för det högerextrema partiet Svoboda.

Ytterligare en förändring som röstats igenom är att de demonstranter som suttit fängslade efter de senaste månadernas våldsamheter ska tilldelas amnesti.

Reuters reporter, som fanns på plats vid undertecknande, rapporterar att Janukovytj såg sammanbiten ut under hela ceremonin.

– Att inrikesministern avgår är för lite. Han borde få lida som alla de döda han bär ansvar för, säger Slava, en av demonstranterna som Ekots korrespondent på plats i Kiev, Maria Persson Löfberg, träffar vid en av barrikaderna i centrala Kiev.

Oförsonligheten delar han med många andra i den mångfacetterade proteströrelsen. Avtalet som presidenten skrivit på med oppositionen går inte långt nog: Presidenten måste avgå nu och val hållas så snart som möjligt - inte som i avtalet senast i december.

Varför alla dessa beslut kommer just nu, beror enligt Maria Persson Löfgren på att man vill undvika att våldet fortsätter.

– Det finns militanta element inom proteströrelsen som vill fortsätta striden tills man fått igenom alla sina krav till punkt och pricka och ju mer man kan gå till mötes, desto mindre är risken att det blir nytt uppblossande våld, säger hon.

På Självständighetstorget har man smällt fyrverkerier. Det är fullt med folk och det jublas och hurrades över röstningarna i parlamentet.

Bilden av Kiev är ändå mer hoppfull i dag med mängder av vanliga Kievbor som hjälper till att städa upp gatorna. Som läraren Viktoria och ingenjören Alla, som sopar upp glas från en busskur.

 – Många ukrainare är rädda för att komma hit till centrum trots att de är för demonstranterna. Men de är i dag lika glada som vi att det verkar bli en fredlig utgång, säger Alla.

-- Efter revolutionen måste det ju också vara rent här vi vill ha en fin stad, säger de båda kvinnorna.  

De tre EU-ministrarna som i onsdags reste till Ukraina för att medla, välkomnadet fredsavtalet och uppmanade till ett omedelbart slut på våldet i landet. Enligt Tysklands utrikesminister är ännu inget datum för nyval klart.

Tidigare under fredagen, innan avtalet signerats, ska även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ha ringt Ukrainas president Janukovytj för att uppmana honom att så snart som möjligt få till stånd ett avtal mellan parterna, för att få ett slut på den senate tidens våld.

EU:s representanter vid förhandlingarna i Kiev har varit utrikesministrarna Frank-Walter Steinmeier från Tyskland, Laurent Fabius från Frankrike och Polens Radoslaw Sikorski.

Hälsodepartementets officiella siffra var senast 75 döda sedan i tisdags morse, vilket skulle innebära 47 offer för torsdagens oroligheter.