"Trafikverket har inte lyssnat på varningarna"

1:59 min

Anställda på trafikverket har länge varnat ledningen för risken för dödliga tågolyckor bland annat på grund av kompetensbrist bland järnvägsteknikerna. Men varningarna har inte nått till högsta chefen. 

Det är allvarligt, tycker infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

– Jag har ju också en dialog och uppföljning med myndigheten. Det här handlar ju också om att myndigheten på ledningsnivå säkerställer att säkerhetskulturen finns och genomsyrar hela myndigheten.

Trafikverket ska se till att järnvägen är säker. Men spårarbetare har tidigare slagit larm om att spåren är i så pass dåligt skick att det bara är en tidsfråga innan ett passagerartåg spårar ur.

Nu kommer varningarna från verkets egna medarbetare. Ekot har pratat med flera av dem, men de vill inte ställa upp på bandade intervjuer. De hävdar att ledningen inte lyssnat på deras varningar och att myndigheten utåt låtsas ta tag i frågorna.

Generaldirektören Gunnar Malm kommenterar uppgifterna så här idag.

– Det är klart att jag ser allvarligt på det, men jag känner mig också trygg i att de åtgärder som vi vidtar kommer också att långsiktigt ge effekt, säger han.

En fråga som de anställda på Trafikverket tar upp är att de ser att en del tekniker inte vet hur man ska laga spåren. Det är något som Gunnar Malm inte hört talas om tidigare, men som han lovar att undersöka.

Bilden av bristande kompetens bekräftas av banläraren Per Carshammar, som märker det på de frågor aktiva järnvägstekniker ställer på lektionerna.

– Nivån på frågorna är mer på gymnasienivå, än på högre teknisk nivå.

Catharina Elmsäter-Svärd säger att Trafikverket har en del av ansvaret för att det ska vara kompetenta tekniker på spåret.

– Det ligger ju också på tillståndsmyndigheten Transportstyrelsen att de som är ute har rätt typ utav kompetens.

Ordföranden i riksdagens trafikutskott, socialdemokraten Anders Ygeman, blir orolig när han hör om varningarna från de anställda på Trafikverket.

– Har inte de den nödvändiga kompetensen då riskerar arbetet att inte bli ordentligt utfört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista