För trettio år sedan bodde ett barn av hundra hos båda föräldrarna efter en separation. Nu är det var tredje. Foto: Henrik Montgomery /TT

Fler barn bor hos båda föräldrar

"Högutbildade pappor har barnen mer nu"
1:27 min

Allt fler barn med separerade föräldrar bor växelvis hos båda sina föräldrar, det visar en ny undersökning från Statistiska centralbyrån.

Men det finns ett samband mellan hög inkomst och utbildning och att båda föräldrarna har barnen lika mycket, i synnerhet när det gäller högutbildade pappor, säger statistikerna Anna Nyman som är en av de som gjort undersökningen.

– Det är så att sambanden mellan de här socioekonomiska faktorerna som utbildning och inkomst, de är starkare för papporna än för mammorna. Vi har tittat på tre olika inkomstgrupper i undersökningen. Ju högre inkomstnivå föräldrarna har desto vanligare är växelvis boende.

Trenden är tydlig. För trettio år sedan bodde ett barn av hundra hos båda föräldrarna efter en separation. Nu är det var tredje. Och i familjer som separerat under de senaste åren, vartannat. Ökande jämställdhet och att bägge föräldrarna tar större ansvar för barnen kan vara en förklaring.

Men de flesta barn med separerade föräldrar bor mest hos sin mamma. Lite fler än hälften bor mest hos mamman, ett av tio bor mest hos pappan. Och ensamstående mammor med huvudansvaret för barn är den grupp som har mest ekonomiska problem och där arbetslösheten är störst.

Många föräldrar har svårt att komma överens om ekonomi och hur mycket den som inte har barnen hos sig ska betala i underhåll, något som många kommenterade i undersökningen, säger Anna Nyman.

 – Ett ganska vanligt svar från mammor är att man önskar att barnen skulle ha mer kontakt med sin pappa. När det gäller ekonomi är det också vanligt att man tar upp det här med nivån på underhållet. Svaren ser lite annorlunda ut från pappor. Där är det vanligt att pappor säger att de gärna vill träffa sitt barn, men att de känner sig diskriminerade av försäkringskassan och familjerätten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".