Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen vill ha ny transportplan

"Börjar bli ont om tid"
1:11 min
Foto: Jessica Gow/Scanpix

Efter hård kritik mot att Trafikverket missar miljö och klimatmål i planförslaget för kommande års investeringar i vägar och järnvägar, så begär oppositionen att regeringen gör om planen.

Anders Ygeman är ordförande i trafikutskottet och socialdemokrat:

– Det börjar bli ont om tid. Men ska regeringen ha ett fullödigt beslutsunderlag, då måste man ju begära in underlag så man kan se hur  beslutet hänger ihop med klimatmålen.

Det är Trafikverket som gjort förslaget till  transportplan fram till år 2025, om hur över 500 miljarder kronor ska investeras i vägar och järnvägar bland annat.

Men tunga kritiker som Energimyndigheten, Transportstyrelsen och Naturvårdsverket anser att miljö och klimatmål borde ha vägts in i planen.

Naturvårdsverket hävdar att förslaget är olagligt, eftersom förslaget saknar miljökonsekvensbeskrivning. Trafiken står för ungefär en tredjedel av koldioxidutsläppen.

Oppositionen håller med om kritiken. Anders Ygeman vill ha mer satsningar på kollektivtrafik och järnväg. Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker också att regeringen borde be Trafikverket göra om planen, så den stämmer med klimatmålen.

Samtidigt jobbar energiminister Anna Karin Hatt vidare med frågan om klimatsmarta fordon och bränslen. Hon medger att också planerna för vägbyggen spelar roll för klimatet.

– Alltså det är otroligt viktigt att se, att ska den här omställningen lyckas så behöver vi göra rätt i många olika flera delar. Då spelar det roll vad olika aktörer gör vad olika myndigheter kommer med för underlag.

Detta förslag beror ju också på hur direktiven såg ut från regeringen. Vad kunde ni ha gjort för att peka ut tydligare för Trafikverket att miljö och klimat är viktigt?

– De direktiven det är infrastrukturministern som givit dem. Vill du ställa frågor om innehållet exakt i direktiven får du vända dig till henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".