Tymosjenko ska släppas

1:53 min

På fredagskvällen meddelade parlamentet i Ukraina att den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko ska friges.

Strax efter klockan 17, svensk tid, meddelade parlamentet i Ukraina att den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko ska friges efter beslut i landets parlament, enligt Interfax.

– Det finns en väldigt stor andel i proteströrelsen som kommer glädjas över att Julia Tymosjenko friges, för det finns en egen separat rörelse som arbetat för det - jag har hört jubel på torget. Sedan finns det såklart de som tycker att inte det räcker. Man måste avsätta presidenten omedelbart, det finns en osäkerhet i att nyval kommer att hållas senast i december, säger Maria Persson Löfgren, Ekots korrespondent på plats i Kiev.

Beslutet i rada, det ukrainska parlamentet, innebär ett tillägg i landets brottsbalk som banar väg för Tymosjenkos frigivning, skriver Reuters.

Julia Tymosjenko dömdes i oktober 2011 till sju års fängelse för att ha missbrukat sin ställning när hon som premiärminister ett par år tidigare drev igenom ett kostsamt gasavtal med Ryssland.

Fängslandet av Julia Tymosjenko har kraftigt försämrat relationen mellan EU och Ukraina och försenat planerna på ett närmare politiskt och ekonomiskt samarbete.

Nu avtjänar Tymosjenko sitt straff i staden Charkiv, sedan förra våren befinner hon sig på ett sjukhus eftersom hon bland annat lider av ischias.

Tidigare på fredagen röstade det ukrainska parlamentet för att återgå till konstitutionen från 2004, vilket innebär att presidenten får mindre makt. Man har också röstat för att avsätta den tillförordnade inrikesministern Vitalij Zachartjenko, för att han har "använt våld mot demonstranter" under de oroliga dagarna i landet och också för att alla som suttit fänglade efter de senaste månadernas protester ska få amnesti.

Varför alla dessa beslut kommer just nu, beror enligt Maria Persson Löfgren på att man vill undvika att våldet fortsätter.

– Det finns militanta element inom proteströrelsen som vill fortsätta striden tills man fått igenom alla sina krav till punkt och pricka och ju mer man kan gå till mötes, desto mindre är risken att det blir nytt uppblossande våld, säger hon.

På Självständighetstorget har man smällt fyrverkerier. Det är fullt med folk och det jublas och hurrades över röstningarna i parlamentet.

Fakta: Julia Tymosjenko

Julia Tymosjenko är född i Dnipropetrovsk i Ukraina 1960 och utbildad ekonom. I början av 1990-talet förvandlade hon med sin make ett gammalt statligt oljebolag till energikoncernen EESU, som bland annat handlade med rysk naturgas.

Tymosjenko var en av ledarna för den orangea revolutionen 2004 och utsågs därefter till premiärminister. Hon sparkades 2005 av president Viktor Jusjtjenko. Hon återkom sedan som premiärminister 2007-2010.

År 2010 förlorade Tymosjenko presidentvalet mot ärkerivalen Viktor Janukovytj. Hon häktades i augusti 2011, misstänkt för maktmissbruk, och dömdes den 11 oktober till sju års fängelse.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.