Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen kräver fler barnahus

Publicerat lördag 22 februari 2014 kl 12.30
"Fungerar inte bra i dag"
(2:11 min)
Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen bör ge ekonomiskt stöd så att det startas ett barnahus i varje län där unga brottsoffer kan få den hjälp de behöver på ett och samma ställe, kräver nu oppositionen i ett riksdagsinitiativ.

– Oavsett var man bor i landet så ska barn som råkar ut för övergrepp eller far illa, ha ett kvalificerat mottagande och bemötande när man anmäler det här brottet och när man sedan ska gå igenom en rättsprocess, säger socialdemokraten Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet. 

Så kallade barnahus började införas för knappt tio år sedan och det är barnanpassade ställen där polis, åklagare, sociala myndigheter och stödjande personal, som psykologer samlas under ett tak. Barn och unga som utsatts för brott kan där få den hjälp de behöver, samtidigt som polisen kan utreda vad som hänt.

I dag är 170 av landets 290 kommuner kopplade till ett barnahus och hus saknas helt i fem län. En majoritet i justitieutskottet och riksdagen  där Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna också ingår kommer därför kräva att staten ger ett ekonomiskt stöd, så att det åtminstone finns ett barnahus i varje län.

Regeringspartierna har inget emot barnahus, men tycker att det är upp till kommuner och landsting att utifrån lokala behov bestämma om man ska satsa på barnahus.

– Vi vill ha fler barnhus, vi ska jobba för fler barnahus, men exakt var de ska ligga och hur de ska utformas tror vi löses bättre lokalt, säger centerpartisten Johan Linander, vice ordförande i justitieutskottet.

De fyra oppositionspartierna lär rösta likadant i fler frågor i justitieutskottet. Exempelvis kommer de uppmana regeringen att se till att den som tvingas fly sitt hem efter misshandel ska ha rätt att hämta sina saker där under polisbeskydd.

– Det finns säkert också tillfällen där man inte vågar bege sig till sitt hem för att man riskerar att utsättas för våld och hot och då är det en självklarhet att man har poliseskort, säger sverigedemokraten Richard Jomshof.

Regeringspartierna tycker att oppositions krav egentligen är onödigt och menar att regeringen redan arbetar med frågan. Men de kommer ändå stödja oppositionens förslag.

– Det fungerar inte så bra i dag och därför tycker vi att det är jätteviktigt att man löser situationen och det håller regeringen på att göra, säger Johan Linander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".