Foto: Alexei Nikolsky och Eric Paul Zamora/TT.

Putin och Obama i telefon om Ukraina

Under natten till lördagen vakade tusentals människor på Självständighetstorget i Kiev, med omvärldens ögon på sig. Många undrade om president Janukovytjs eftergifter ska räcka för att blidka proteströrelsen.

Skepsisen bland demonstranterna var stor inför uppgörelsen som EU medlade fram efter många timmar nattmangling. Många aktivister var inte nöjda utan ville fortsätta protestera tills presidenten avgått.

En ultranationalist grep mikrofonen och manade demonstranterna att storma presidentens kansli klockan tio på lördagsförmiddagen, om inte Janukovytj lämnat ifrån sig makten innan dess. Hans tal hälsades med hurrarop och applåder, rapporterar AFP.

USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin diskuterade på fredagen krisen i Ukraina i ett telefonsamtal. De var överens om att avtalet som satte stopp för blodsutgjutelsen måste sättas i verket snabbt, så att landet kan stabiliseras, sade en amerikansk UD-tjänsteman.

De två ledarna var överens om att detta är en verklig chans till en fredlig lösning på krisen, enligt tjänstemannen.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel talade i telefon med sin ukrainske kollega Pavlo Lebedjev och fick löfte att militären inte kommer att sättas in mot demonstranterna i Kiev.

Hagel berömde regeringens beslut, enligt Pentagons talesman, som också uppgav att Hagel i flera dagar förgäves försökt få kontakt med det ukrainska försvarsdepartementet.

Bland demonstranterna i Kiev spreds under kvällen rykten om att presidenten hade lämnat staden, och en amerikansk regeringskälla sade i Washington att Janukovytj hade rest till Charkiv i östra delen av landet.

– Våra uppgifter, och jag pratade med utrikesministern för en halvtimme sedan, är att president Janukovytj har rest till Charkiv...för något slags möte, sade källan till AFP.

Källan försökte tona ner rykten att Janukovytj skulle ha "flytt" Kiev efter uppgörelsen med oppositionen. Det är inte ovanligt att Janukovytj besöker sin politiska maktbas i östra Ukraina efter större politiska händelser, var budskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista