Aktivister på en av polisens bepansrade bilar. Foto: Gustav Sjöholm/TT.

Ultrahögern hotar storma palatset i Kiev

1:18 min

Den högerradikala falangen av proteströrelsen hotar med att storma presidentpalatset  om inte president Viktor Janukovytj avgår omedelbart. Janykovytj och flera ministrar har lämnat Kiev.

Överenskommelsen i går mellan presidenten och oppositionsledarna har eliminerat den omedelbara risken av sammanstötningar mellan demonstranter och kravallpolis.

Men aktivisterna på Självständighetstorget Maidan är skeptiska och många rent fientliga till avtalet, speciellt att nyval till presidentposten kan äga rum först så sent som december.

I stället kräver man att han avgår omedelbart. När oppositionsledaren Vitaly Klytjko sent i går kväll försökte försvara uppgörelsen inför tiotusentals människor på torget blev han utbuad medan en annan talare som krävde att presidenten störtas direkt möttes av jubel.

Den högerradikala rörelsen Högersektionen hotar med att storma presidentpalatsen i dag om inte Janukovytj avgår. Högersektionen är en liten del av proteströrelsen men de är rikligt förekommande i vaktstyrkan på Självständighetstorget.

I går väcktes också i parlamentet krav på riksrätt mot presidenten, alltså att han ska åtalas. President Janukovytj själv rapporteras i dag ha lämnat Kiev och befinner sig i Ukrainas näst största stad, Charkiv.

Staden ligger i östra Ukraina där stödet för proteströrelsen är mycket mindre än i Kiev och de västra delarna av landet.

Det kommer också besked om att parlamentets regimtrogna talman Volodymyr Rybak avgår av hälsoskäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista