1 av 4
Euromajdans "självförsvarsstyrka 1200" bär alla gula halsdukar de håller vakt vid det övergivna presidentkontoret på Bankova gatan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 4
Jurij Tomosjok tillhör staben i Självförsvarsstyrkan, som i morse tog över kontrollen över de övergivna regeringskvarteren. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 4
Ivan och Volodimir från Lviv vaktar att inga obehöriga tar sig in i presidentens kontor i Kiev. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
4 av 4
Städning i hopp om att det nu inte ska behövas fler brinnande bildäck och barrikader. Foto Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Janukovytj högkvarter övergivet

Ekots Maria Persson Löfgren: Janukovytj är borta
3:34 min

President Viktor Janukovytj ryktas ha flytt landet. Samtidigt sitter parlamentet i krismöte med oppositionen som kräver Janukovytjs omedelbara avgång.

Julia Tymosjenkos dotter Jevgenia Tymosjenko har rest till Charkiv, där hennes mamma sitter fängslad. Uppgifter om Julia Tymosjenko redan skulle vara frigiven var felaktiga, skriver AP.

Enligt TT är presidentens högkvarter och residens övergivna och parlamentet utan polisbevakning. Var president Viktor Janukovytj befinner sig är oklart men det ryktas om att han flytt landet. Uppgifterna har förnekats av hans taleskvinna.

– I natt flög han till Kharkiv och nu hör vi att han är Saudiarabien, men jag vet inte om det är korrekt, säger aktivisten Jurij Tomasjok till Ekot.

Tillsammans med andra personer från självförsvarsstyrkan "1200" vaktar han de numera helt övergivna regeringsbyggnaderna i centrala Kiev.

De befinner sig nära gatan Institutka där många sköts ihjäl och där blodiga spår fortfarande finns kvar. Kulhål i lyktstolpar, träd och i planteringar bär tydliga spår av skarp ammunition. Minnesmärken finns längs hela gatan.

– Klockan tre i natt kom vår självförsvarsstyrka hit, berättar han.

Samtidigt pågår en krissession i parlamentet där krav rests från oppositionen om att presidenten avgår omedelbart och att nyval hålls redan i maj. Flera av presidentens anhängare har lämnat fältet, däribland talmannen. Oleksandr Turtjynov, nära medarbetare till Julia Tymosjenko, har valts till ny talman, rapporterar TT.

Ukrainas inrikesdepartement, som polisen lyder under, ställer sig bakom kraven på snabba förändringar i landet. I ett uttalande uppmanas till enighet för att säkerställa säkerheten och skapandet av ett "självständigt, demokratiskt och rättvist" land, rapporterar Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".