Jakub Swiecicki, forskare på Utrikespolitiska institutet. Foto: Utrikespolitiska institutet/TT.

Expert: Ryssland kan ingripa i Ukraina

"Underblåser kaos i östra delen av landet"
1:32 min

Det extremt instabila läget i Ukraina kan leda till att Ryssland känner sig tvingat att ta över styret i landet, enligt Jakub Swiecicki på utrikespolitiska institutet i Stockholm.

– Ryssland håller på att underblåsa det kaos som råder i östra delen av landet, bland rysktalande i alla fall. Och det är inte bra. Det kan sluta med att Ryssland tar över, med hänvisning till att det inte finns någon makt. För tjänstemännen arbetar inte längre, säger Jakub Swiecicki.

– Regeringsorganen arbetar inte och man har sagt att radar borde samlas och välja en ny ordförande som borde fungera som ny statschef, under tiden, medan Janukovytj flydde Kiev.

Men tror du att det finns en reell risk för att Ryssland övertar makten eftersom det inte finns något statsstyre?

– Jag tror att det gör det, med hänvisning till det kaos som råder, så kan man ta över makten där. För just nu så finns det ingen makt i Ukraina själv alltså. Man står utan myndigheter, har inget styre alls.

Kan man tänka sig att Ryssland i så fall tar över makten tillsammans med något annat land, eller med EU, för att göra det mindre aggressivt?

– Ja kanske, kanske det. Just nu så råder det en stämning av revolution i Ukraina, där de högerextrema nationalisterna från Nationella fronten driver sin linje. Men hur långt det kan gå, det vet jag inte, säger Jakub Swiecicki, på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".