1 av 7
Julia Tymosjenko. Foto: TT.
2 av 7
Städning i hopp om att det nu inte ska behövas fler brinnande bildäck och barrikader. Foto Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 7
Ivan och Volodimir från Lviv vaktar att inga obehöriga tar sig in i presidentens kontor i Kiev. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
4 av 7
Euromajdans "självförsvarsstyrka 1200" bär alla gula halsdukar de håller vakt vid det övergivna presidentkontoret på Bankova gatan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
5 av 7
Barn syns också på Majdan, som den här lille killen med rött plastsvärd och sköld plus cykelhjälm på. Men läget är lugnt nu. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
6 av 7
Jorden genomsöks för att kunna hitta patronhylsor som kan identifieras. Foto: Maria Persson Löfgren/Sverige Radio.
7 av 7
Här sköts två unga av krypskyttar i onsdags, den blodigaste dagen i Kievs historia. Foto Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Julia Tymosjenko snart fri

1:14 min

Parlamentet i Ukraina beslöt i dag att den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko skyndsamt ska släppas ut ur fängelset. Samtidigt har nu den tidigare oppositionen i praktiken tagit över alla viktiga maktfunktioner i landet.

Redan i går beslöt parlamentet att Julia Tymosjenko skulle friges, men för att det skulle verkställas skulle president Janukovitj ha behövt skriva under beslutet. Men det gjorde han aldrig, och nu är det oklart om han överhuvudtaget fortfarande är kvar i Ukraina.

Så därför beslöt parlamentet i dag återigen att Tymosjenko ska släppas ut ur fängelset men nu utan allt byråkratiskt krångel och det väntas ske snart.

Tymosjenko var en av ledarna för den orangea revolutionen 2004, hon var Janukovytjs motkandidat i presidentvalet 2010, och att hon sedan sattes i fängelse anses allmänt ha politiska orsaker.

När hon återkommer till Självständighetstorget lär hon mötas av ett enormt jubel, även om hon är något kontroversiell även bland protestaktivisterna.

Samtidigt har oppositionen i dag försökt säkra sitt grepp över makten efter att en rad parlamentsledamöter från presidentens parti bytt sida.

En anhängare till Tymosjenko har utsetts till ny talman och man förbereder en ny regering.

Den tidigare makten däremot har försvunnit, presidenthögkvarteret är övergivet och inga poliser syns till i centrala Kiev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista