Euromajdans "självförsvarsstyrka 1200" bär alla gula halsdukar de håller vakt vid det övergivna presidentkontoret på Bankova gatan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Maktskifte i Ukraina

4:53 min

I Ukraina har oppositionen i dag börjat ta över de viktiga maktfunktionerna. Parlamentet har beslutat att avsätta president Janukovytj och utlysa nytt presidentval. President Janukovytj har flytt från Kiev och det är osäkert var han befinner sig. Men proteströrelsen på Självständighetstorget fortsätter som vanligt.

Stora folkmassor har i dag samlats på Självständighetstorget. Det har varit en blandning av sorg och glädje, sorg som när det var en publik begravningsakt av ett av dödsoffren, 34-årige Andrej, men mest stolthet och glädje, som när budet kom om att parlamentet slutgiltigt beslöt att frige den fängslade tidigare oppositionsledaren Julia Tymosjenko.

Det har varit strömhopp från president Janukovytjs parti, och oppositionen har nu majoriteten i parlamentet och har börjat formera den nya regeringen. Den nya ledningen för polisen har svurit trohet mot den nya makten.

– Det här är en slutgiltig seger, det finns ingen väg tillbaka för Janukovitj, Ukraina kommer att blomstra, tror pensionären Viktor.

Han och hans fru har gett passivt stöd till demonstranterna under hela tiden. De mest aktiva är mer tveksamma.

– Vi kommer att vara kvar på Majdantorget ända till det genomförts ett nytt presidentval, inte bara att man utlovat att det ska bli val, säger Andrej.

Han har full stridsmundering och står på vakt framför det nu övergivna presidentkontoret.

Så sent som i går kom president Janukovytj bland annat överens med de tre oppositionsledarna om att det ska genomföras nytt presidentval senast i december i år, det vill säga att Janukovytj skulle sitta kvar nästan tio månader till.

Den uppgörelsen började dock snart falla samman, bland annat eftersom den inte accepterades av protestanterna på Majdan.

Oppositionen krävde istället att det ska bli val i maj. Presidenten och många andra höga politiker lämnade då i all hast Kiev. Polisen försvann från gatorna och myndighetslokaler stod tomma. Det var i praktiken en revolution i 2000-talets Europa.

Det är fortfarande oklart var Janukovytj befinner sig men i en tv-intervju säger han att han fortfarande är Ukrainas president.

Han liknande det som skett i Ukraina med nazisternas maktövertagande i Tyskland, och han sa att hans parti nu förföljs i västra Ukraina.

I östra Ukraina, där oppositionen varit mycket svagare, samlades i dag ledande politiker i staden Charkiv. De uttalade där att de ifrågasätter lagligheten i det som skett i Kiev.

Frågan är hur långt de kommer att gå i motstånd mot vad som nu är Ukrainas nya makthavare. I varje fall sa de att de absolut inte vill att Ukraina splittras upp i öst och väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista