1 av 4
Minst 123 av olyckorna förra året ledde till personskador. Foto: Janerik Henriksson / TT.
2 av 4
Kannebäcksskolan i västra Göteborg. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
3 av 4
Peter Norling, trafikchef Färdtjänsten Göteborg. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
4 av 4
Alexandra Gahrn, elevassistent och taxisamordnare på Kannebäcksskolan. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Olyckor vid färdtjänstresor ökar

1:30 min

Olyckorna som sker vid färdtjänstresor ökar i Sveriges tre storstadsregioner. Det visar en granskning från P1-programmet Kaliber. 

På Kannebäckskolan i Göteborg där man har många elever med speciella behov har man haft flera allvarliga tillbud.

Här går barn med speciella behov, som är döva eller har talsvårigheter. Många åker färdtjänst. Skolan anmäler 100 tillbud vid färdtjänstresorna varje år.

– Det har blivit sämre under den tiden jag har jobbat med detta. Förra året var det en elev som krockade med färdtjänstbilen i Tingstadstunneln. Det var inte något vi fick reda på av taxibolaget utan från föräldrarna. Enligt föräldrarna körde de 50 km för fort, säger Alexandra Gahrn, elevassistent och taxisamordnare på Kannebäckskolan.

Kaliber har granskat olyckorna som sker vid resor med samhällsbetalda resor som färdtjänsten. Vår granskning visar att olyckorna och personskadorna ökar i Stockholms län, i Skåne och i Göteborgs stad, från 91 olyckor för fem år sedan till 140 olyckor förra året. Minst 123 av olyckorna förra året ledde till personskador.

I våras vid ett annat tillfälle fick en annan pojke på Kannebäcksskolan sitta och hålla fast i en bildörr som inte gick att stänga, en milslång resa genom hela Göteborg. I Göteborg har olyckorna fördubblats under en femårsperiod.

– Vår vision är att inte ha några olyckor alls. Sedan är det gudskelov så att de flesta händelser leder inte till jätteallvarliga händelser efteråt, säger Peter Norling, ansvarig trafikchef för färdtjänsten i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista