En av världens mest eftersökta brottslingar, Joaquin Guzman, greps under lördagen i Mexiko. Foto: Alfredo Estrella/AFP/TT
En av världens mest eftersökta brottslingar, Joaquin Guzman, greps under lördagen i Mexiko. Foto: Alfredo Estrella/AFP/TT

Drogkung gripen i Mexiko

En av världens mest eftersökta brottslingar har i dag gripits i Mexiko.

Högsta ledaren för drogkartellen Sinaloa, Joaquin Guzmán, greps i en gemensam räd som genomfördes av mexikanska och amerikanska narkotikapoliser.

Sinaloa är Mexikos största och våldsammaste drogkartell. Dagens gripande ses som en gigantisk framgång för de mexikanska myndigheterna. Drogrelaterat våld har krävt mer än 80 000 människors liv i Mexiko de senaste sju åren.

Enligt USA:s justitieminister Eric Holder så är gripandet en seger för både USA och för Mexiko och ett stort steg i kampen mot den drogrelaterade brottsligheten.

USA har haft en belöning på 5 miljoner dollar, cirka 30 miljoner kronor, för information som ledde till Guzmáns gripande. 

Guzmán är en av världens mest eftersökta brottslingar. Han rymde från ett högsäkerhetsfängelse i en tvättkorg 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".