Viktor Janukovytj. Bilden är från ett annat tillfälle än den tv-intervju som anges i texten. Foto: Andrei Mosienko/TT

Janukovytj: "Kommer inte lämna in min avskedsansökan"

1:24 min

Ukrainas parlament beslöt i dag att avsätta president Viktor Janukovytj. Men Janukovytj själv säger att han fortfarande är Ukrainas president.

– Jag kommer inte att lämna landet, jag kommer inte att lämna in min avskedsansökan - jag är Ukrainas lagligt valda president, sa Janukovytj i en tv-intervju i dag.

Intervjun spelades in i staden Charkiv i östra Ukraina dit Janukovytj tog sig natten till i dag efter att han flytt från Kiev. Han såg lite jagad ut och han gjorde klart att han ska uppehålla sig i den mer ryskdominerade östra delen av landet den närmaste tiden där stödet för honom också har varit större. Men han föreföll osäker på hur han i fortsättningen ska agera.

Janukovytj hade inte överraskande hårda ord om proteströrelsen i Kiev.

– Det som har skett är ren banditism och en statskupp, och alla beslut som parlamentet tagit i dag är olagliga, sa Janukovytj.

Han jämförde det som skett med nazisternas maktövertagande i Tyskland och han sa att hans parti nu förtrycks. 200 partilokaler har bränts ner, hävdade Janukovytj. Han bad inte om ursäkt för massdödandet av demonstranter.

Det ukrainska parlamentet beslöt i dag att nyval till presidentposten ska äga rum den 25 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista