Julia Tymosjenko på Självständighetstorget i Kiev under lördagskvällen. Foto: Bulent Kilic/TT.

Tymosjenko hyllade dem som protesterat

Uppmanade protestaktivisterna fortsätta sin kamp
1:23 min

Ukrainas tidigare premiärminister Julia Tymosjenko frigavs i dag från sitt fängelse – och i kväll framträdde hon på scenen på Självständighetstorget i Kiev.

Julia Tymosjenko fick ett entusiastiskt mottagande av de flera tiotusentals människor som hade samlats på torget, men knappast ett överväldigande. Under talet kunde man också höra hur en del visslade ogillande.

Tymosjenko satt i rullstol, hon har ju bland annat problem med sin rygg och hon verkade lite trött, och i sitt ganska korta tal hyllade hon mest dem som protesterat på Självständighetstorget, bland annat för deras heroism och patriotism.

Tymosjenko uppmanade protestaktivisterna att fortsätta sin kamp och hon pratade mycket om att de som var skyldiga till till exempel dödsskjutningarna måste ställas inför rätta.

Affärskvinnan Natalia Depertjuk säger att det var många fina ord i Tymosjenkos tal, men hon är ändå tveksam till om hon kan stödja henne.

– Det finns saker i hennes karriär som kan göra en misstänksam, säger Natalia, och menar tidigare korruptionsanklagelser mot Tymosjenko.

– Det är för tidigt att säga om jag skulle kunna rösta på Tymosjenko som president.

Detta har hänt i Ukraina i dag lördag:

  • Parlamentet har beslutat att avsätta president Viktor Janukovutj, som flytt till östra Ukraina.
  • Därifrån spelades en tv-intervju in med Janukovytj, där han säger att han blivit utsatt för en statskupp. Han säger också att han fortfarande är landets president.
  • Samtidigt släpptes i dag oppositionsledaren Julia Tymosjenko fri efter 2,5 år i fängelse. Hon flög från Charkiv till Kiev, där hon höll ett tal på Självständighetstorget. I talet hyllade hon de som protesterat, uppmanade dem att fortsätta protestera och uppehöll sig särskilt vid att man måste straffa dem som bland annat bär ansvar för dödsskjutningarna.
  • Parlamentet beslöt i dag att ett nyval till presidentposten ska hållas den 25 maj.
  • Parlamentet har i dag också valt en ny talman, Oleksandr Turchyno, anhängare till Tymosjenko.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".