1 av 7
Tiotusentals venezolaner protesterade igår mot president Nicolas Maduro. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 7
Maria Corina Machado är en av oppositionens ledare. Hon kallar president Maduro för en diktator. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
3 av 7
Maduros anhängare, som kallar sig chavistas, höll en protestmarsch i centrala Caracas. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
4 av 7
Maritza Villareta säger att militären måste gripa in för att störta president Maduro. Hon har gått på alla oppositionens demonstrationer. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
5 av 7
Patricia Gonzales, som stödjer president Nicolas Maduro, kom till regeringspartiets demonstration full av fredsbudskap. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
6 av 7
Statsvetaren Margarita Maya säger att parterna måste förhandla, annars finns det risk för inbördeskrig. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
7 av 7
Kvinnor förbereder sig för protesttåget till stöd för president Nicolas Maduro. Hela centrala Caracas är fullt av muralmålningar som föreställer den avlidne presidenten Hugo Chavez. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Stora demonstrationer mot presidenten i Venezuela

2:09 min

I Venezuela hölls i går den största regeringskritiska manifestationen på många år. Tiotusentals människor samlades i huvudstaden Caracas och runt om i andra städer för att visa sitt missnöje med president Nicolas Maduros styre

Det var ett vitt hav som sköljde in över Caracas i går.

Flera kvarter i huvudstaden fylldes av tiotusentals vitklädda människor som viftade med venezolanska flaggor, plakat med krav på president Maduros avgång och bilder på den gripne oppositionsledaren Leopoldo Lopez, som anklagas för att ha uppmanat till våldsamheter.

Lopez var en av de oppositionella ledare som startade protestvågen som nu löper genom hela Venezuela.

Såväl Maduros kritiker som anhängare har demonstrerat i över en vecka. Hittills har minst åtta personer dött och många fler skadats.

Men på dagen i går var protesterna fredliga, i alla fall på ytan. En av dem som kommit till oppositionens demonstration i Caracas var Maritza Villareta, som höll i ett plakat med fredsbudskap. Men hennes lösning på den nuvarande krisen var långt ifrån fredlig.

– Militären måste gripa in. Vi kan inte på egen hand störta president Maduro, sa Maritza Villareta, som inte tyckte det var kontroversiellt att öppet förespråka en militärkupp.

Det säger något om stämningen i Venezuela. Både regeringen och oppositionen pratar om vikten av att hålla fredliga manifestationer, men trots det militariserar regeringen delar av landet, samtidigt som vissa grupper inom oppositionen hoppas på ett scenario liknande det i Ukraina.

En av dem är oppositionsledaren och parlamentsledamoten Maria Corina Machado. Hon skakar på huvudet när jag frågar om hon vill förhandla med president Maduro.

– Förhandlingar med regeringen är uteslutet. Vi kan inte förhandla bort våra principer, inte förhandla bort människoliv, sa Maria Corina Machado.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista