Utrikesminister Carl Bildt, Viktor Janukovytj, Ukrainas före detta president. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Bildt: Stora möjligheter till nystart i Ukraina

1:33 min

I går togs återigen många avgörande beslut i Ukraina för att få stop på den senaste tidens dödliga protester. Oppositionsledaren Julia Tymosjenko frigavs och president Viktor Janukovytj lämnade huvudstaden Kiev. Sveriges utrikesminister Carl Bildt menar att det är viktigt att det nu tillsätts en fungerande regering i landet.

– Presidenten har ju flytt från sina funktioner. Flytt från sitt ansvar, och flytt från huvudstaden, och fungerar därmed inte.

– Regeringen förefaller ju också ha flytt från sina funktioner. Därmed ankommer det ju på parlamentet, som har en fungerande majoritet, som också innefattar en betydande del av presidentens före detta parlamentariker, att ta sitt ansvar för att bilda en fungerande regering.

Men president Janukovytj, som avsattes av parlamentet i en omröstning i går, och som har flytt från huvudstaden, han vägrar ju att acceptera att han är avsatt. Hur kommer det att påverka situationen?

– Det kommer ju komplicera situationen. Om han fortfarande är Ukrainas president, så ska han fullfölja funktionerna och skriva under de beslut som fattas av Radan. Det gör han ju inte. Han har flytt huvudstaden, han utövar inte sina funktioner, men förefaller blockera processen i alla fall.

Hur oroande är det här?

– Det finns väldiga möjligheter till en nystart för Ukraina i detta, men det är klart att det finns oroande inslag. Landet befinner sig utan fungerande statsledning utan fungerande regering med en sönderfallande ekonomi. Det är klart att det krävs att det mycket snabbt upprättas centrala statsfunktioner, framför allt en fungerande regering, så att det kan börja arbeta med de mycket omfattande reformer som landet behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista