1 av 3
I går höll Julia Tymosjenko tal på torget. Foto: Bulent Kilic/TT.
2 av 3
Janukovytjs presidentresidens har blivit ett utflyktsmål. Foto: Efrem Lukatsky och Andrei Mosienko/TT
3 av 3
Talmannen Oleksandr Turtjynov tar tillfälligt över efter presidenten. Foto: TT/Wikipedia

Ekot rapporterade direkt om Ukraina

1:41 min

Parlamentet enas senast på tisdag om en bred samlingsregering, för att styra landet fram till valet i vår. Julia Tymosjenko meddelar att hon inte vill bli premiärminister. Presidentpalatset kommer att beslagtas och EU erbjuder Ukraina hjälppaket. Utrikesministern ska avsättas och parlamentet röstar om att avsätta fler ministrar. Sveriges Radio följde händelseutvecklingen i Ukraina.

Maria Makar, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering om vad som händer i Ukraina!

11:38, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: I går avsatte parlamentet president Viktor Janukovytj och oppositionsledaren Julia Tymosjenko släpptes. Tymosjenko har varit frihetsberövad sedan 2011, då hon dömdes till fängelse i sju år för maktmissbruk.

11:45, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Enligt nyhetsbyrån Reuters ska parlamentet enas senast på tisdag om en bred samlingsregering, för att styra landet fram till valet i vår. Uppgifterna kommer från den nye talmannen Oleksandr Turtjynov, nära medarbetare till Julia Tymosjenko.

11:49, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Reuters rapporterar också att den sparkade riksåklagaren Viktor Psjonka och den före detta skatteministern Oleksandr Klymenko ska gripas. De står båda Viktor Janukovytj nära.

11:55, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Parlamentet i Kiev, radan, röstar på löpande band för att avsätta ministrar. Talmannen Oleksandr Turtjynov agerar i den avsatte presidentens ställe. I en annan omröstning beslutades att Janukovytjs residens, vars överdåd väckt ilska i helgen, kommer att beslagtas av staten.

12:07, 23 February 2014


Så här ser den avsatte presidentens palats ut. Foto: TT

Så här ser den avsatte presidentens palats ut. Foto: TT

12:22, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: EU erbjuder nu ett ekonomiskt stödpaket till Ukraina, uppger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn. Stödpaketet kommer att vara på minst 20 miljarder kronor. Rehn säger också att ett samtal om EU-samarbete önskas, så snart situationen stabiliseras. Landet är inte med i EU.

12:25, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Ekots utrikesreporter Sten Sjöström som är på plats i Kiev berättar just nu om presidentpalatset i Ekot: "Här finns ett zoo med bland annat mängder med strutsar, en 18 håls golfbana och i den vackra parken har ett stort piratskepp strandat som fungerade som restaurang."

12:36, 23 February 2014

Patric S: Tack DN för föredömlig rapportering. Varje dag man läser om den demokrati-kamp många för i andra länder borde man vara tacksam för den demokrati vi själva och våra förfäder skapat. Keep up the good work!

Maria Makar, Ekot: Hej Patric! Tack för det! Jag hoppas att du menar Sveriges Radios, eftersom DN inte har någon direktrapportering just nu. På återseende Patric! Med vänliga hälsningar Maria

12:41, 23 February 2014


Presidentpalatset har blivit något av ett turistmål. Foto: TT

Presidentpalatset har blivit något av ett turistmål. Foto: TT

12:57, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Rysslands finansminister, Anton Siluanov, säger att Ryssland kommer att hålla inne de planerade stödköpen av ukrainska euroobligationer, tills en ny regering är klar.

13:00, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Just nu är det förhållandevis lugnt på Självständighet Majdan i Kiev, där det de senaste dagarna varit sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Några tusen finns samlade på torget. Men i går, när oppositionsledaren Julia Tymosjenko talade var tiotusentals samlade.

13:14, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Utrikesminister Leonid Kozjara sparkas av parlamentet. Det är oklart vem som efterträder honom.

13:43, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Han deltog i diskussioner med utländska makter, då Janukovytj beslutade sig för att inte underteckna avtalet med EU och i stället återknyta ekonomiska band med Ryssland.

13:44, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Internationella valutafonden sträcker ut en hand och chefen Christine Lagarde säger att hjälp finns att få, om den efterfrågas.

14:13, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Enligt nyhetsbyrån AP, som refererar till hälsoministeriet, har 82 personer dött den senaste veckan i protesterna, både civila och poliser. Demonstranterna menar att dödssiffran är över 100.

14:29, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Fler har nu samlats på Självständighetstorget Majdan i Kiev, som varit centrum för protesterna. Man hör sirener, kanske från en ambulans-, eller polisbil. Men i övrigt är det ganska stilla. Här hittar du livebilder från torget.

14:44, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Janukovytjs parti, Regionernas parti, anklagar den före detta presidenten för att ha utfärdat "kriminella påbud", vilket ledde till många människors död.
"Allt ansvar ligger på Janukovytj och hans närmaste entourage", enligt en kommuniké från partiet.

15:02, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Den svenska nyhetsbyrån TT har pratat med Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Han säger att han gillar Julia Tymosjenko, men att han är besviken på henne för tiden som premiärminister:
– Hon måste verkligen bevisa att hon har lärt sig något av de misstag hon gjorde förra gången, om hon ska ha en chans att vara en helande figur.

15:07, 23 February 2014


Julia Tymosjenko, när hon höll tal på Självständighetstorget i går kväll.

Julia Tymosjenko, när hon höll tal på Självständighetstorget i går kväll.

15:07, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Urban Ahlin tycker att EU borde locka Ukraina med ett EU-medlemsskap.

15:09, 23 February 2014

Iva Horvatovic: Julia Tymosjenko säger att hon inte vill bli premiärminister, skriver TT.

15:23, 23 February 2014

Iva Horvatovic: Tymosjenkos parti uppger att hon "mycket snart" ska träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

15:24, 23 February 2014

Iva Horvatovic: Merkel och Putin ska ha diskuterat situationen i Ukraina på telefon, skriver Reuters.

15:32, 23 February 2014

Iva Horvatovic: Enligt parlamentets talman måste man senast på tisdag ha enats om en bred samlingsregering, som ska kunna styra landet fram till nyvalet i maj.

15:36, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Julia Tymosjenko var en av förgrundsfigurerna i revolutionen 2004. Under de följande åren satt sedan Tymosjenko och Janukovytj i olika omgångar som premiärminister. 2010 mötte Julia Tymosjenko Viktor Janukovytj i presidentvalet. Hon förlorade. Ett år efter dömdes hon till sju års fängelse för maktmissbruk. I går släpptes hon.

15:58, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: När Julia Tymosjenkos anhängare i parlamentet sa att hon är en av tre favoriter till att leda en nationell samlingsregering svarade Tymosjenko: "Det var en överraskning för mig när jag hörde att jag föreslås till premiärministerposten. Ingen har kommit överens med mig om det eller diskuterat det med mig. Jag är tacksam för den respekt det här visar, men ber att inte bli övervägd för den posten."

16:18, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: USA:s säkerhetsrådgivare, Susan Rice, varnar Ryssland och säger att det vore ett stort misstag om landet skickar soldater till Ukraina.

16:24, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: I Kiev börjar det nu bli mörkt och tusentals har anlänt till Självständighetstorget, Majdan. Till skillnad från andra dagar skjuter inte demonstranter raketer mot polisen och inga bränder syns till. Här hittar du livebilder från torget.

16:34, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Putin och Merkel har kommit överens om att Ukrainas territorium ska respekteras.

16:37, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Enligt Sveriges Radios utrikesreporter som är i Kiev, Sten Sjöström, är bilköerna till det nu övergivna presidentpalatset kilometerlånga. Palatset har blivit ett turistmål och dess överdåd har väckt ilska. Det kommer att beslagtas av staten.

16:50, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Många har i dag hedrat de 82 personer som dött i sammandrabbningarna genom att ha med sig blommor till torget. Småföretagaren Aleksandr Danjuk, säger så här till sina barn: "De dog för er framtid". Lyssna på Sten Sjöströms reportage här.

17:17, 23 February 201417:17, 23 February 2014

Maria Makar, Ekot: Nu avslutar vi direktrapporteringen. Tack ni som följt den!

17:20, 23 February 2014

Parlamentet enas senast på tisdag om en bred samlingsregering, som ska styra landet fram till valet i vår. Uppgifterna kommer från den nye talmannen Oleksandr Turtjynov, nära medarbetare till Julia Tymosjenko. Han är också den som fått presidentbefogenheter.

Ukrainas parlament har beslutat att avskeda utrikesminister Leonid Kozjara och den sparkade riksåklagaren Viktor Psjonka och före detta skatteministern
Oleksandr Klymenko ska gripas.

Julia Tymosjenko meddelade på söndagseftermiddagen att hon inte vill bli premiärminister. När hon i går höll tal på Självständighetstorget manade hon demonstranterna att fortsätta protestera.

Men på Självständighetstorget Majdan i Kiev, där det i veckan varit våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, är det nu betydligt lugnare än vad det varit de senaste dagarna.

I går när oppositionsledaren Julia Tymosjenko släpptes samlades tiotusentals på torget. Nu är de inte mer än några tusen.

– Några tusen människor befinner sig på torget, men det är en lugn stämning. Fast många människor förstärker barrikader, för de förbereder sig för eventualiteter, säger Sveriges Radios utsände reporter, Sten Sjöström.

På torget hålls tal och artister uppträder. Men de senaste timmarna har allt fler demonstranter samlats. Det brukar vara på kvällarna som läget är som värst, och som tält och däck sätts i brand.

– I går när man vaknade vid den här tiden var det väl ingen som trodde att Janukovytj skulle vara avsatt innan dagen var slut och att Julia skulle komma tillbaka. Vad som kommer att hända i dag är oklart. Men inom parlamentet kanske man lyckas få ordning på hur landet ska styras. För just nu är det faktiskt ingen som styr, säger Sten Sjöström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista