Lennart Wilde och hans dotter Mia. Foto: Maria Ridderstedt/Sveriges Radio.

Amputerade benet efter olycka med färdtjänst

2:13 min

Olyckorna i färdtjänsten ökar. En av de som drabbats är 83-årige Lennart Wide som tvingades amputera benet efter en olycka med en rullstolstaxi förra året.

– Jag blev väldigt deprimerad. Det var en svår tid. För mig var det ju en mycket besvärlig händelse som gjorde att våren och sommaren inte blev…och eftersom man är så gammal som jag är man ju rädd om tiden. Man kanske inte har så många somrar kvar.

Kaliber har granskat olyckorna inom de samhällsbetalda taxiresorna, bland annat färdtjänsten. Vi har sett att olyckorna som skett i samband med de samhällsbetalda taxiresorna har ökat, olyckorna och personskadorna ökar i Stockholms län, i Skåne och i Göteborgs stad:  från 91 olyckor för fem år sedan till 140 olyckor förra året.

De flesta av dessa ledde till personskador som ser ut på olika sätt. Det kan vara klämskador och sårskador, men också allvarligare skador som hjärnskakningar, krossad skalle eller brutna ben.

Christina Tallberg är vice ordförande i PRO och hon tycker att det är oroväckande att olyckorna ökar:

– Det är en väldigt jäkt och stress i färdtjänsten. Chaufförerna har ont om tid. Där är ju en bit som man måste titta på när man skriver avtal för att det ska vara säkert för deras passagerare, säger hon.

I Göteborg har olyckorna inom färdtjänsten ökat mest. De var dubbelt så många i fjol jämförelse med fem år tidigare. På Kannebäckskolan i Göteborg är många av barnen döva eller har speciella behov. Majoriteten av eleverna åker till skolan med färdtjänst.

Alexandra Gahrn, taxisamordnare på skolan berättar om ett tillfälle där en av eleverna åkte med en taxibil vars dörr inte gick att stänga. Pojken fick sitta och hålla i dörren för att den inte skulle flyga upp, från Hisingen där han bodde till Tynnered där skolan ligger, en resa genom hela Göteborg.

– Då har han suttit och hållit i dörren, hela vägen hemifrån och hit för att den inte ska åka upp. Och i mitt fall hade jag ansett att då ringer man in en ny bil. Man kan inte köra med den. Kan man inte stänga dörren kan man inte köra bilen. Det är ju livsfarlig, kan ju hända vad som helst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista