En ung man kliver upp på en nedriven staty. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Lugnt på Självständighetstorget

På Självständighetstorget Majdan i Kiev, där det i veckan varit våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, är det nu betydligt lugnare än vad det varit de senaste dagarna.

I går när oppositionsledaren Julia Tymosjenko släpptes samlades tiotusentals på torget. Nu är de inte mer än några tusen.

– Några tusen människor befinner sig på torget, men det är en lugn stämning. Fast många människor förstärker barrikader, för de förbereder sig för eventualiteter, säger Sveriges Radios utsände reporter, Sten Sjöström.

På torget hålls tal och artister uppträder. Men de senaste timmarna har allt fler demonstranter samlats. Det brukar vara på kvällarna som läget är som värst, och som tält och däck sätts i brand.

– I går när man vaknade vid den här tiden var det väl ingen som trodde att Janukovytj skulle vara avsatt och att Julia skulle komma tillbaka innan dagen var slut. Vad som kommer att hända i dag är oklart. Men inom parlamentet kanske man lyckas få ordning på hur landet ska styras. För just nu är det faktiskt ingen som styr, säger Sten Sjöström.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska parlamentet enas senast på tisdag om en bred samlingsregering. Den ska styra landet fram till valet i vår. Uppgifterna kommer från den nye talmannen Oleksandr Turtjynov, nära medarbetare till Julia Tymosjenko.

När Julia Tymosjenko i går höll tal på Självständighetstorget, som hon åkte till direkt efter att hon släppts fri, manade hon demonstranterna att fortsätta protestera.

Fakta: Julia Tymosjenko

Julia Tymosjenko är född i Dnipropetrovsk i Ukraina 1960 och utbildad ekonom. I början av 1990-talet förvandlade hon med sin make ett gammalt statligt oljebolag till energikoncernen EESU, som bland annat handlade med rysk naturgas.

Tymosjenko var en av ledarna för den orangea revolutionen 2004 och utsågs därefter till premiärminister. Hon sparkades 2005 av president Viktor Jusjtjenko. Hon återkom sedan som premiärminister 2007-2010.

År 2010 förlorade Tymosjenko presidentvalet mot ärkerivalen Viktor Janukovytj. Hon häktades i augusti 2011, misstänkt för maktmissbruk, och dömdes den 11 oktober till sju års fängelse.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista