Två döda i explosion i Bangkok

1:49 min

Två personer har dödats vid en explosion i Bangkok. I går kväll dödades en femårig flicka och ett 40-tal skadades när okända män öppnade eld mot ett regeringskritiskt protestmöte i östra Thailand.

Runtom i landet har det hållits manifestationer mot det ökande våldet, bland annat i provinsen Khon Kaen i nordöstra Thailand.

– Vi har samlats för att visa vårt stöd för en demokratisk lösning på den pågående konflikten i Thailand, säger guvernör Somsak Suwannasutcharit till Ekot vid manifestationen som lockade ett par tusen deltagare.

– I Bangkok finns en politisk rörelse som vill använda våld för att nå sina politiska mål, säger guvernören med adress till de regeringskritiska demonstranter som i flera månader ockuperat byggnader och försökt att stoppa parlamentsvalet den 2:e februari för att få bort regeringen.

Men våldet slår mot båda sidor och många oskyldiga har också blivit offer.

Gårdagens blodiga dåd, där den femåriga flickan dödades, var bara den senaste i en lång rad attacker som krävt flera dödsoffer de senaste veckorna.

– Jag är rädd för utvecklingen och vart Thailand är på väg. Jag har kommit hit för att visa att vi är många som vill ha en demokratisk lösning, säger by-chefen Opart Kusanhia som deltog i manifestationen.

David Streckfuss är Thailand-kännare och knuten till universitetet i Khon Kaen. Han berättar att det nu också finns ett växande missnöje med att regeringen är för passiv och inte tar i med hårdare tag mot demonstranterna i Bangkok.

– Människor här är otåliga och missnöjda med att regeringen inte gör mer för att få slut på demonstrationerna som många här upplever som våldsamma, säger David Streckfuss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista