Trots den stora folkvandringen har det inte varit någon plundring i Janukovytjs hem. Foto: Efrem Lukatsky/TT.

Janukovytjs residens – nytt utflyktsmål

1:23 min

Fortfarande är det oklart var Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj befinner sig i. Hans luxuösa residens utanför Kiev är övergivet och har nu blivit det nya utflyktsmålet för stadens invånare.

Den här helgen har det varit långa köer utanför Janukovytj residens och förväntansfulla människor har köat för att få se hur deras president bodde. Vad de fick se har överraskat de flesta.

Att det skulle vara lyxigt var väntat men det är mer än så, det är helt överdådigt, en del skulle nog säga lite smaklöst med mycket marmor och guld och imiterade antika ruiner. Här finns ett zoo med bland annat mängder med strutsar, en artonhåls golfbana och i den vackra parken har ett stort strandat piratskepp fungerat som restaurang. Janukovytj hade också en stor samling veteranbilar.

Tidigare har mycket få människor kommit innanför de höga murarna och in på området som är stort som 600 vanliga villatomter. Janukovytj köpte 2010 vad som då var ett litet hus och anlade det nya residenset, en femvånings träbyggnad. Ingen tidigare ukrainsk president har bott så flott.

Trots den stora folkvandringen under helgen har det inte varit någon som helst plundring, vakter från Självständighetstorget har också sett till att ingen kommer in i huset. Där ska man gå igenom allt för att se om det kan kasta ljus på Janukovytjs verksamhet, bland annat hävdar man att man redan hittat bevis på att presidenten kartlade och registrerade oppositionella journalister, kvitton på stora penningutbetalningar ska också ha upptäckts.

Samtidigt ska det finnas tecken på att de som sist lämnade residenset eldade upp dokument, förmodligen för att undanröja spår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista