Dagens granatattack i Bangkok inträffade nära ett läger för regeringskritiska demonstranter. Foto: Wally Santana/TT.

Flera döda i protester i Thailand

"Våldet slår mot båda sidor"
1:48 min

I nya politiska oroligheter i Thailand i dag dödades två personer i en granatattack i centrala Bangkok och i går kväll dödades en femårig flicka när okända män öppnade eld mot ett regeringskritiskt protestmöte i östra Thailand. 

Men på andra håll i landet har det i helgen också hållits manifestationer mot det ökande våldet, bland annat i provinsen Khon Kaen i nordöstra Thailand.

– Vi har samlats för att visa vårt stöd för en demokratisk lösning på den pågående konflikten i Thailand, säger guvernör Somsak Suwannasutcharit till Ekot vid manifestationen som lockade ett par tusen deltagare.

– I Bangkok finns en politisk rörelse som använder våld för att nå sina mål, säger guvernören med adress till de regeringskritiska demonstranter som i flera månader ockuperat myndigheter och som försökte stoppa parlamentsvalet den 2:a februari för att få bort regeringen.

Men våldet slår mot båda sidor.

Dagens granatattack i Bangkok inträffade nära ett läger för regeringskritiska demonstranter. Gårdagens blodiga dåd, där den femåriga flickan som dödades inte alls tillhörde de regeringskritiska demonstranterna utan befann sig på en restaurang intill, var bara den senaste i en lång rad attacker som krävt flera dödsoffer de senaste veckorna.

– Jag är rädd för utvecklingen och vart Thailand är på väg. Jag har kommit hit för att visa att vi är många som vill ha en demokratisk lösning, säger bychefen Opart Kusanhia som deltog i manifestationen.

David Streckfuss är Thailandkännare och knuten till universitetet i Khon Kaen. Han berättar att det nu också finns ett växande missnöje med att regeringen är för passiv och inte tar i hårdare mot demonstranterna i Bangkok.

– Människor här är otåliga och missnöjda med att regeringen inte gör mer för att få slut på demonstrationerna som många här upplever som våldsamma, säger David Streckfuss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".