Foto: Fredrik Sandberg/Carina Johansen/TT

Olympiska spelen avslutas

1:50 min

Olympiska spelen i Sotji går mot sitt slut. Ekots kulturkorrespondent Gunnar Bolin sammanfattar.

På stadens historiska museum kan man gå bland montrarna och se hur denna trakt växte från att ha varit ett litet fiskeläge till att i slutet av 1800-talet, med tsarens hjälp, byggas upp för att utmana Franska Rivieran i skönhet och attraktionskraft.

Jag tittar på alla dessa män som uppenbarligen stått bakom denna stads utveckling: tsar Nikolaj, Lenin, Stalin och lokala potentater. Jag upphör inte att förvånas över denna ryska bekymmerslösa stolthet över såväl tsarfamiljen som deras bödlar, och så i dag i audioguiden berättar man vem som står bakom dagens uppsving.

Att det här är ett land som gillar personkult är klart och att det är Vladimir Putin som är mannen som krönt Sotji med dess finaste utmärkelse: de olympiska spelen.

De har fungerat fantastiskt väl, det är alla överens om. Ett evenemang av OS gigantiska storlek fungerar inte alltid friktionsfritt vad gäller transporter teknik eller boende, men detta har varit enastående välskötta spel.

Medvetenheten om fängslade miljöaktivister, arbetare utan löner, korruption och pampvälde har kommit i bakgrunden när väl sporten kom i strålkastarljuset. De enda som lyckades genomföra en verkligt uppmärksammad protest mot Putin mer än spelen var ju Pussy Riot.

De uppmärksammades först tack vare säkerhetstjänsten och polisens fängslande av dem, sedan genom civilgardet kosackernas attack med piskor mot gruppen och till sist genom deras video där de uppmanar Putin att lära sig att älska sitt fosterland.

Frågan är om det blir den eller Charlotte Kallas guldlopp vi kommer att minnas från Sotji 2014. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista