Minst 80 personer har dött i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Foto: TT

"De dog för barnens framtid"

2:01 min

I dag hade många med sig blommor till Självständighetstorget, för att hedra minnet av de som dött.

Juristen Maria Perichinets lägger ner en nejlika på en minnesplats och reser sig och gör korstecken.

– De dog för vad de trodde på, det var vanliga enkla människor, det kunde ha varit vilken ukrainare som helst som hade dödats, säger hon.

Hon hoppas att det ska gå bättre den här gången än efter den orangea revolutionen för snart tio år sedan, då inget egentligen förändrades.

Bara några meter bort till ett annat blomsterhav på Grusjevskogogatan där det varit hårda strider, dit kommer småföretagaren Aleksandr Danjuk som har med sig de två små barnen Dima och Sasja.

– Jag har förklarat för barnen att de dog för deras framtid, det är därför vi ska hit, de måste få veta allting, säger Aleksandr som är hoppfull om fortsättningen i Ukraina, nu börjar ett helt nytt liv, ett oskrivet blad.

Det här är dagen efter att Viktor Janukovytj blivit avsatt. Bland de här vanliga människorna i Kiev är han inte så ogillad, eller hatad utan mest av allt föraktad. Men trots att han är avsatt är det inte så mycket triumf i luften utan mer eftertänksamhet.

Tidigare i dag har parlamentet, där oppositionen nu styr, bestämt att talmannen Oleksandr Turtjinov ska fungera som president tills ett riktigt presidentval äger rum 25 maj.

I ett mer kontroversiellt beslut så avskaffade parlamentet en lag som ger minoritetsspråk, det vill säga i praktiken ryska, en officiell ställning på vissa håll i Ukraina.

Beslutet har mer en symbolisk funktion liksom införandet av lagen också hade det, men det kommer säkert att användas i propagandan i östra ryskspråkiga Ukraina, mot de som nu styr i Kiev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista