Nya modellen innebär att politiker får rätt till ett stöd på som mest 85 procent av sitt arvode under tre år. Foto: Christine Olsson.

Politikers pensioner skiljer sig åt mellan kommuner

Måste söka jobb för att få pengar
2:19 min

Trots att det bara återstår lite mer än ett halvår till valet har bara drygt tio kommuner beslutat införa det nya åtstramade omställningsstödet för förtroendevalda, som är tänkt att ersätta dagens system med generösa pensioner för högt uppsatta politiker från och med i höst. 

Många kommuner planerar att införa den nya modellen, men ett 50-tal kommuner saknar i dag sådana planer, det visar vår kartläggning. 

Moderaten Bengt Svensson, avgående kommunalråd i Klippans kommun är starkt kritisk till den nya modellen.

– Man går från en ytterlighet till en annan. Man går från ett oerhört generöst regelverk till ett onödigt snålt. Ett regelverk som riskerar att rekryteringen av ledande och framträdande politiker kommer kraftigt att påverkas negativt.

Sveriges kommuner och landsting, SKL:s, nya modell innebär att berörda politiker får rätt till ett omställningsstöd på som mest 85 procent av sitt arvode under tre år, för att underlätta övergången till ett vanligt jobb när den politiska karriären är över.

De förutsätts också vara aktiva och söka jobb, till skillnad från de generösa politikerpensioner som i dag gäller i de flesta kommuner med möjlighet att få pension vid 50 års ålder fram till 65-årsdagen utan krav att söka jobb.

SKL:s intention är att den nya modellen ska kunna införas i god tid före valet så att politiker som kandiderar vet vilka regler som gäller.

Drygt 160 kommuner har svarat att de planerar att införa den, men de har hunnit olika långt. En del har precis börjat diskutera frågan och ett 50-tal har ännu inte börjat planera.

Men moderaten Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlinsdelegation, som står bakom SKL:s förslag känner ingen oro över att kommunerna är sent ute. 

– Vi kommer naturligtvis att följa det från SKL:s sida och titta framåt sommaren vad som har hänt. Hur många som har fattat aktiva beslut att byta och hur många som har bestämt sig för att inte byta. Det är kanske först där någonstans som man kan ha en tydlig uppfattning om hur det ser ut.

Småländska Torsås är föregångare och har som första kommun redan infört den nya modellen inför ett kommande kommunalrådsbyte. Tilltänkt kommunalråd är centerpartisten Christoffer Johansson.

– Man ska inte gå och ha fallskärmar bara för att man har varit politiker ett par år. Nej, det känns inte rätt för mig. Jag är inte här för att sko mig, jag är här för att göra något, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".