Presskonferensen efter matchen. Foto: Martin Sundelius och Claudio Bresciani / TT. Collage: SR.

Boustedt: "Det handlar om politik"

"Vill få så mycket intresse som möjligt"
1:17 min

Ishockeylandslagets ledning riktar nu kritik mot Internationella olympiska kommittén, IOK, efter att ishockeyspelaren Nicklas Bäckström stängdes av precis innan OS-finalen.

Nicklas Bäckström stängdes av precis innan finalen på söndagen, trots att han testade positivt för dopning redan på onsdagen. Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt tycker att IOK försöker göra politik av avstängningen.

– Att vänta till en och en halv timme innan OS-finalen det är ju för att få så mycket intresse för det här som möjligt. Det är alltså politik det handlar om.

Tommy Boustedt säger att ett besked om avstängning borde komma en till två dagar efter att ett dopningstest genomförts. Inte som i dag, bara några timmar innan finalmatchen mot Kanada. Han vill nu gå vidare med frågan på juridisk väg.

Arne Ljungqvist är ordförande i IOK:s medicinska kommitté. Han säger att han själv ska undersöka varför beskedet dröjde, men förstår inte hur landslagschefen Tommy Bousted kan tro att IOK försöker göra politik av ett dopningsresultat.

– IOK:s regler är ju inte IOK:s regler a priori, det är WADA:s regler - världsidrottens dopningsregler. Det behöver ju inte IOK ha någon uppmärksamhet kring, så den kommentaren förstår jag inte, den får han förklara bättre tror jag.

Enligt dopningstestet hade Nicklas Bäckström för höga halter av ämnet pseudoefedrin i kroppen. Ett ämne som finns i den allergimedicin han använt i flera år och som IOK har förbjudit över ett visst gränsvärde.

I finalen segrade Kanada med 3-0. Och på presskonferensen efteråt var Nicklas Bäckström märkbart upprörd över att ha missat matchen.

– Det är nog den största matchen jag skulle ha spelat. Det känns för jäkligt faktiskt, det har inte gått till på rätt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".