Rysslands ambassadör i Ukraina, Mikhail Zurabov, som kallades hem på söndagen. Arkivfoto: Sergei Supinsky/AFP/TT

Snabbt maktskifte i Ukraina stör Ryssland

2:05 min

Ryssland kallade sent i går kväll hem sin ambassadör från Kiev. Ryska UD motiverade det med det skärpta politiska läget i Ukraina.

I och med att Sotji-OS nu är över har president Vladimir Putin friare händer och en del fruktar ökad rysk inblandning i Ukraina. Och den första reaktionen kom direkt: Ryska UD meddelade sent i går kväll att man kallat hem sin ambassadör i Kiev, en vanlig form av mildare diplomatisk protest.

I Ryssland är man helt klart störda av det snabba maktskiftet i Ukraina, Moskva hade hoppats att det avtal som EU förhandlade fram skulle gälla. Det skulle innebära en gradvis övergång, Viktor Janukovytj skulle ha suttit kvar som president till slutet av året, om än med reducerade maktbefogenheter.

Men proteströrelsen på Självständighetstorget vägrade att acceptera det och Janukovytj försvann direkt. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har kallat det som skett för en kupp i samtal med sina västerländska kollegor och han har kritiserat dem för att inte ha sett till att EU-avtalet efterlevts.

I går kväll sa också den ukrainske talmannen Oleksandr Turtjinov som tjänstgör som tillfällig president att det främsta utrikespolitiska målet för den nya ledningen återigen är ett närmande till EU.

Det var när Janukovitj skrinla samarbetsplanerna med EU som protesterna började i Kiev - men nu när han är borta så är cirkeln sluten. Turtjinov sa även att Ukraina vill ha goda grannrelationer med Ryssland, men han uppmanade Moskva att respektera det vägval som Ukraina gjort i utrikespolitiken.

USA och Storbritannien varnade i helgen Ryssland för att försöka ingripa militärt, något som i och för sig förefaller ytterst avlägset. Men det finns konfliktpunkter som kan växa och bli farliga och den mest akuta är halvön Krim. Där är den helt dominerande delen av befolkningen rysktalande, det finns också en stor rysk flottbas där och till 1954 hörde Krim även rent formellt till Ryssland. Där och framförallt i staden Simferopol har det i helgen varit stora gatuprotester mot de nya politiska vindarna i Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista