1 av 2
Presskonferensen med anhöriga till politiska fångar i Kairo, Egypten. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
2 av 2
En av Egyptens mest kända politiska fångar, Alaa Abdel Fattah, bloggare och en av 25-januari revoltens starka symboler. Arkivoto: Fillipo Monteforte/AFP/TT

Oro för mänskliga rättigheter i Egypten

2:34 min

Allt fler människorättsaktivister i Egypten varnar för kraftigt försämrade friheter i landet. I förra veckan inleddes en rättegång mot erfarna journalister från tv-kanalen al-Jazeera, anklagade för att ha samarbetat med det terroriststämplade Muslimska brödraskapet. Och i Egypten har kända politiker fått reseförbud, prominenta professorer har tvingats i exil, islamister och sekulära aktivister sitter i fängelse och det kommer nu också fler och fler vittnesmål om tortyr.

En fattig kvinna går upp i talarstolen och vittnar under ett möte på journalistförbundet i Kairo.

– Min son såg död ut när jag besökte honom, de varnade honom att inte söka upp läkare, har de ingen barmhärtighet?

– Min son är student och fick fina vitsord när han praktiserade i en shoppingmall, han har inte gjort något och nu ligger han i en cell och dör, säger den förtvivlade mamman.

I publiken ser jag andra kvinnor som gråter och så stämmer alla upp i talkören: "Revolutionärer är inga brottslingar".

Det här är egentligen en presskonferens med anhöriga till politiska fångar, och här möter jag också mamman till en av Egyptens mest kända politiska fångar: Alaa Abdel Fattah - den 32-årige bloggaren som var en av 25-januari revoltens starka symboler, fängslad under både Mubarak, militären och Mursi.

Hans mamma, matematikprofessorn Laila Soueif, säger att Alaa mår förhållandevis bra, men trots att han suttit frihetsberövad sedan i november förra året, har inget rättegångsdatum fastställts.

– Han mår så bra som man kan göra i fängelse, jag är säker på att han är i ett av de bättre fängelserna.

Varför är han fängslad?

– Den frågan har förlorat sin mening, eftersom människor blir fängslade till höger och vänster nu.

Laila Soueif, som själv är en känd politisk aktivist, bekräftar det som många människorättsorganisationer säger, att antalet politiska fångar i Egypten i dag kan vara så högt som 20 000 personer.

Hon säger också att hon tror att den nuvarande egyptiska regimen, eller kontrarevolutionen, som hon säger, är ute efter att krossa ungdomsgenerationens revolt.

– Varje ung man är en potentiell fara.

Människorättsorganisationer är själva oroliga för sin egen existens. Vissa av dem har aldrig godkänts formellt i Egypten - ansökan ligger i en byrålåda sedan före revolten mot Mubarak - och nu riskerar de att bli nedstängda med motiveringen att de inte är registrerade enligt egyptisk lag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista