USA ska begära drogkungen Guzmán utlämnad

1:58 min

USA tänker begära att den ökände drogkungen Joaquín Guzmán, som greps i helgen i Mexiko, ska utlämnas till USA.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer amerikanska åklagare begära att Guzmán, som styrt världens mest omfattande drogkartell, ska ställas inför rätta i USA.

Mike McCaul, ordförande i representanthusets säkerhetsutskott, antydde i går att Mexiko inte är tillräckligt säkert.

– Det finns en bakgrund här, sa McCaul, till tv-bolaget ABC. Han flydde från ett fängelse 2001, det finns korruption i Mexiko och jag skulle vilja att Mexiko lämnade ut honom så han kan sitta i ett fängelse här, som han inte kan rymma från, sa Mike McCaul. 

Det här är världens mäktigaste narkotikakung, sa kongressledamoten och påminde om att Joaquín Guzmán är åtalad i flera amerikanska städer för narkotikalangning och penningtvätt bland annat.

80 000 människor uppges ha dödats i spåren av hans verksamhet.

Gripandet av Joaquín Guzmán beskrivs som en triumf av polisen, som samarbetat mellan Mexiko och USA.

El Chapo, som han kallas, den korte, har kunnat hålla sig undan i 13 år, sedan han lyckats fly från ett fängelse som skulle vara rymningsfritt - enligt uppgift genom att gömma sig i en tvättkorg.

Guzmán, som ligger i täten i listan över världens rikaste män, har kontrollerat ett knarkimperium som bland annat påstås ha svarat för en fjärdedel av införseln av olagliga droger till USA från Mexiko, men också med förgreningar till Europa och Asien.

Han har strött pengar omkring sig och hållit sig med en säkerhetsvakt på 300 personer, enligt tidningen New York Times.

När Guzmán greps kunde polisen konstatera att han var tungt beväpnad och hade tillgång till 43 olika fordon, flera av dem skottsäkra. Han påstås ha haft sju olika hus med underjordiska flyktvägar.

Guzmán, som kommer från fattiga förhållanden, beskrivs som en kreativ affärsman, som ständigt hittade på nya metoder att smuggla narkotika.

Polisen har avslöjat långa gångar med elbelysning och ventilation under jord över gränsen till USA och Guzmán påstås också ha använt sig av ubåtar för att exportera drogerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista